Φράση: Κάνει την πάπια


Φράση: ~ Κάνει την πάπια~

Η αρχική φράση ήταν «ποιεί τον παπίαν».
Την βυζαντινή εποχή, αυτός που κρατούσε τα “κλειδιά του παλατιού”, ο κλειδοκράτορας δηλαδή, είχε τον τιμητικό τίτλο Παπίας. Οι Παπίες ήταν ευνούχοι και ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την συντήρηση των κτιρίων των αυτοκρατορικών ανακτόρων, καθώς και για το προσωπικό του παλατιού. Είχαν πολλά δικαιώματα και μπορούσαν ακόμα και να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον αυτοκράτορα, να κουβεντιάζουν και να διασκεδάζουν μαζί του.
‘Οταν λοιπόν αυτοκράτορας έγινε ο Βασίλειος Β’, Παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρινός, άνθρωπος χωρίς αισθήματα, ύπουλος, ψεύτης και διπρόσωπος. Μπροστά σε κάποιον παρίστανε τον φίλο του και πίσω από την πλάτη του τον κατηγορούσε στον αυτοκράτορα. Η διπροσωπία του αυτή έμεινε στην ιστορία.
Γι’ αυτό κι από τότε, όταν κάποιος πιανόταν να λέει ψέμματα στην συντροφιά του ή να προσποιείται τον ανήξερο, οι φίλοι του έλεγαν ειρωνικά «Ποιείς τον Παπία;»
Σήμερα την φράση “κάνει την πάπια” την χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε κάποιον που γνωρίζει, αλλά δεν αποκαλύπτει, καθώς και για κάποιον που είναι ένοχος, αλλά προσποιείται τον αθώο. Η πάπια είναι παράφραση του Παπία και ουδεμία σχέση έχει με το πτηνό.
Την ίδια σημασία με το “κάνει την πάπια” έχει και η πιο νεοφερμένη φράση, “κάνει τον Κινέζο”.

Φράση: Κάνει την πάπια 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *