Φράση: Χαιρέτα μου τον πλάτανο


1
1 point

Φράση: «Χαιρέτα μου τον πλάτανο»

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται ειρωνικά για κάτι που θεωρούμε ακατόρθωτο, για μια απραγματοποίητη υπόσχεση ή για μια κατάσταση που είναι χαμένη εκ των προτέρων.
Κάτω από την Ακρόπολη, στην Πλάκα, επί τουρκοκρατίας χτίστηκε ένα ιεροσπουδαστήριο (μεντερσές στα τούρκικα). Εκεί φοιτούσαν οι νεαροί μουσουλμάνοι που προορίζονταν για ιμάμηδες. Όταν οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την Αθήνα ο μεντερσές μετατράπηκε σε φυλακή η οποία λειτούργησε μέχρι και την βασιλεία του Γεωργίου του Α΄. Μπροστά από την πύλη της φυλακής υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος. Οι συνθήκες ήταν άθλιες και όσοι κρατούμενοι ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο απαγχονίζονταν στα κλαδιά αυτού του πλάτανου. Έτσι ο πλάτανος έγινε σύμβολο θανάτου και οι κρατούμενοι που αποφυλακίζονταν φώναζαν στους υπόλοιπους «χαιρέτα μου τον πλάτανο» Τους εύχονταν να βγουν κι εκείνοι και να μην ξαναδούν ποτέ αυτό το καταραμένο δέντρο. Το 1898 οι πολίτες κατεδάφισαν την φυλακή και το 1915 ο πλάτανος καταστράφηκε από κεραυνό.
Μια άλλη εκδοχή λέει πως επειδή όλα τα χωρία είχαν από έναν πλάτανο, όταν βρίσκονταν δύο άνθρωποι από διαφορετικά χωριά έλεγαν ο ένας στον άλλο «χαιρέτα μου τον πλάτανο» εννοώντας να δώσουν χαιρετίσματα σε όλο το χωρίο. Φυσικά αυτό ήταν κάτι ανέφικτο.
Λέγεται επίσης ότι αυτή η φράση προέρχεται από την επανάσταση του 1821 και την χρησιμοποιούσαν οι αρματολοί. Στις 25 Μαρτίου που κήρυξε την εθνική επανάσταση ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κρέμασε το λάβαρο στον μεγάλο πλάτανο που βρισκόταν έξω από την μονή όπου πήγαιναν όλοι να κοινωνήσουν. Όταν κάποιος από τους αγωνιστές πήγαινε να πάρει εντολές ή να δώσει κάποιο μήνυμα στον Παλαιών Πατρών Γερμανό, οι σύντροφοι, του έλεγαν «χαιρέτα μας τον πλάτανο»

Φράση: Χαιρέτα μου τον πλάτανο 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

1
1 point

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *