Παραγωγικό κλάδεμα ελιάς και τα μυστικά του


-1
-1 points



Πως μπορούμε να κλαδέψουμε τις ελιές μας για μεγάλη απόδοση στον καρπό τους

Βίντεο από το κανάλι SK METAL SPIROS


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

-1
-1 points

49 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Μια συμβουλή για τα πρόβατα όταν έχει πολύ υγρασία η βρεχη δεν τρώει τα χόρτα αλλά τα φύλλα και επίσης θα σου πρότεινα να πάρεις ένα πριόνι σαμουράι είναι πάρα πολύ κοφτερό και δεν κουράζει σχεδόν καθόλου αξίζει τα λεφτά του!!!

  2. Κε Σπυρο ειμαστε δυο αδερφια που ειπαμε επιτελους να ασχοληθουμε με τις ελιες που μας φυτεψε ο μπαμπας μου πριν απο περιπου 8 χρονια.Τα δεντρα δεν τα εχουμε πειραξει ποτε.Ουτε κλαδεμα ουτε μαζεμα ελιας ουτε καποια κοπρια.Παρολα αυτα σχεδον καθε χρονο βγαζουν αρκετες ελιες.Εχουμε 24 ριζες.Θελουμε λοιπον να σας ρωτησουμε τα εξης:1ον.ποτε να τις κλαδεψουμε αφου θα ειναι η πρωτη τους φορα;2ον.το μαζεμα της ελιας γινεται αφου η ελια εχει παρει πια το μαυρο χρωμα η οταν ειναι ακομα πρασινη;Συγνωμη αν οι ερωτησεις μας σε φαινονται χαζες η γελοιες, αλλα δυστυχως δεν εχουμε ιδεα απο αυτα τα δεντρα και ενω ειμαστε απο αγροτικο χωριο, κανενας δεν ασχολειται με την ελια.Παρακαλω θα θελαμε την απαντηση σας γιατι στο βιντεο εισαστε πολυ σαφης και πιστευω θα καταλαβουμε πολλα απο την εμπειρια σας.Ευχαριστουμε πολυ Στελλα-Δημητρης

  3. Το καλιτερο video για το κλαδεμα ελιων .Ο τυπος ειναι βαθυς γνωστης του αντικειμενου!Καλη σοδεια!

  4. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΩ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΙΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ, 1 ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΥΨΟΣ.ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΕΜΗΣΕ ΕΛΙΕΣ.ΜΙΚΡΕΣ.ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΗΝΩ ΠΑΝΩ Η ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΑΙΡΩ? ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΕΛΘΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ.ΟΧΙ ΟΛΑ.ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΦΥΛΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ Η ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΥΤΟ?

  5. Ωραίο κλάδεμα αλλά σωστό αυτό που είπες το δέντρο έχει κλαδευτεί από την αρχή τέλεια. Και οι οδηγίες ηλεκτροκόλησης για αρχάριους απίθανες. Συν ένα φίλος.

  6. Ασε Σπυρο ..ειχε ο πεθερος μου 40 δενδρα ελιες στη Χαλκιδικη …πηγαμε μετα απο 2 χρονια να μαζεψουμε ελιες ..και καποιοι αλητες ειχαν κοψει τα δενρδα . !!!..(Ειχαμε παρατησει για 2 χρονια λογω υγειας )..

  7. Μπογιά; Κοινό μίνιο; Αμέσως ή την άλλη μέρα; Ψεκάζεις με βορδιγάλειο μετά; Αν είναι μεγάλο κόψιμο υπάρχει ειδικό προϊόν ή βάζεις με πινέλο πάλι βορδιγάλειο.. αλλά όλα αυτά δεν είναι πρακτικά… Ας πούμε αν βρέξει αμέσως… Όσον αφορά το ύψος των δέντρων, καλό να μην τα αφήνεις να ψηλώσουν, αλλά αν έχεις τεράστια δέντρα 400 χρονών που είναι ήδη ψηλά, πρέπει να κάνεις πάρα πολύ βαρύ κλάδεμα και δε θα είναι παραγωγικό το δέντρο ανάλογα με το μέγεθός του…

  8. Φιλε μου το χωραφι σου ειναι Κυκλαδες ; Η μορφη του εδαφους και η ξερολιθια ειναι ακριβως ιδια με της Κυθνου που ειμαι εγω.

  9. Δεν λέγονται λεμαργα. Κορφιτες είναι η σωστή ονομασία!!! η ελιά κάνει δρεπανοειδή κίνηση έχει παρών παρελθόν και μέλλον πάντα αφαιρούμε το παρελθόν

  10. Θα ήθελα να διατυπώσω μια φιλική ένσταση στο 6:30 και μετά. Θεωρώ ότι όλα εκείνα δεν θεωρούνται λαίμαργα. Ίσως 2-3 να είναι τα μελλοντικά παραγωγικά κλαδιά του βραχίονα όταν το μπροστινό μέρος θα έχει πλαγιάσει και δεν θα είναι παραγωγικό.
    Εγώ συνηθίζω να τα δένω έτσι ώστε να τα δίνω μια κλίση›45° & ‹90°. Με αυτό επιτυγχάνω να αφαιρώ λιγότερους βλαστούς για να έχω μέγιστους ανθοφορους.

  11. Με άριστα το 10 τον βαθμολογώ με 4. Αυτά που λέει σωστά είναι: Δεν αφήνουμε κάτω ξερά κλαδιά και γενικά κλαδιά και επίσης κόβουμε αυτονοήτως βαθιά τις τομές.

  12. Σπύρο μέχρι πότε μπορούμε να κλαδέψουμε τις ελιές;
    Έχω έναν ελαιώνα με 15 δέντρα 60ετίας και που δεν ασχολήθηκα ποτέ αλλά τώρα λόγω των συνθηκών θέλω να ασχοληθώ και να μαζέψω λάδι. Είναι άγριες ελιές με μπολιασμένα κλωνάρια πάνω τους.
    Επίσης να σε ρωτήσω, ένα δέντρο πόσα λίτρα χοντρά-χοντρά βγάζει την χρονιά;

  13. Πολύ καλά τα λες φιλε μου Διαφωνώ μόνο στο οτι βάζεις μίνιο ή λαδομπογιά όπως ειπες στα κοψίματα (Μόλυβδος στο μίνιο και άλλα επικύνδυνα τοξικα ). Υπάρχει πάστα εμβολιασμών και άλλα κηρώδη μείγματα για αυτή τη δουλειά.

  14. Μάστορα να βάζεις στις οπές βορδιγάλιο χαλκό έτσι να τον ζητάς από το γεωπόνο σου και μακρυά από συνθετικά λιπάσματα να πέρνεις καθαρές μονάδες είναι λίγο πιο ακριβά αλλά κρατάς έτσι χαμηλά το πεχά του χωραφιού στην αλατότητα .
    Το κλάδεμα σου είναι τέλειο μπράβο σου

  15. Ευχαριστώ για το βίντεο. Φέτος θα είναι η πρώτη μου χρονιά και δεν γνωρίζω κάτι. Αν μπορείς να βοηθήσεις μαθαίνοντας μου και άλλα πράγματα από εδώ θα είμαι ευγνώμων και εγώ αλλά νομίζω και πολλοί άλλοι άνθρωποι έξω

  16. Εγώ θα σου έλεγα τον δέντρο πρέπει να τον ανανεώσεις κάθε χρόνο σιγά σιγά ,,, δεν αφήνω κλαρί πανό από 3-4 χρόνια , έχω κλαδέψει πέρσι κάπου ,Και πέρσι μαζέψαμε 300κιλα λάδι,και φέτος;;;; 1000κιλα

  17. Μιας που δεν μπορώ να παρακολουθήσω μαθληματα κλαδέματος σε κάποια σχολή,τέτοια βίντεο είναι ένα δώρο για μένα.Σας ευχαριστώ και τους δυό(και την….κάμερα-γούμαν).

  18. στην θεωρια αναφερετε οτι κοβουμε τα κλαδια που καρποφορισαν φετος και αφηνουμε αυτα που δεν εχουν καρπο …στο κλαδεμα ομως δεν μασ το δειχνετε πως γινετε

  19. Εγώ κλαδεύω με το φεγγάρι. Τις ελιές τις κλάδεψα Οκτώβρη μετά το μάζεμα. Βλέπω πάντα να κλαδεύω στο πλυν 3 της σελήνης δηλαδή την 11ατη μερα. Τα δεντρα έχουν μεγάλη ανάπτυξη αλλα το κλαδι που πέφτει θέλει καψιμο. Αν μείνει πιάνει ψείρα. Αν κλαδεψεις στο συν 3 δηλαδή την 17η μέρα της σελινης τότε δεν υπάρχει ψείρα ποτέ. Αλλά το δεντρο δεν αναπτύσσεται.. Αυτά είναι αρχαία ελληνική γραμματεία ορφικα κειμενα. Κάντε ένα πείραμα Κοψτε ένα χοντρό κλαδι στο συν και άλλο ένα στο πλιν. Για να φτιάξεις έπιπλο κόβεις πάντα στο συν 3! Για να μεγαλώσεις δεντρο υγιή και παραγωγικό πάντα στο πλιν!
    Αυτα μόνο σε καλλιεργησιμα δεντρα. Στα άγρια δεντρα το φεγγάρι δεν δουλεύει… Γιατι;; μεγάλη κουβέντα

  20. Τους χαιρετισμούς μου από την Κύπρο. Οι οριζόντιοι κυρίως κλάδοι όταν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο τείνουν να ξηραίνουν τον φελλό στην πάνω πλευρά και να μένουν ζωντανοί στο κάτω μέρος αλλά γενικά γίνονται πιο αδύνατοι. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα είδη όπως πυρινόκαρπα και εσπεριδοειδή. Προσοχή από την καυτή ακτινοβολία. Γενικά συμφωνούμε σε όλα εκτός του ότι θέλω την περιφεριακή κόμη λίγο πιο χαμηλή.

  21. Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες κ στο κλάδεμα σου…Αν δεν έμπαιναν τα ζώα δε θα είχες τόσα ξερά στις ποδιές…
    Πολύ ωραίο βίντεο

  22. Δεν ξέρω που είναι οι ελιές σου αλλά να ξέρεις ότι η ελιά πρέπει να έχει σφαιρικό σχήμα, από μέσα δεν την αδειάζεις τελείως γιατί ο ήλιος θα κάψει τους βραχίονες του δέντρου οπότε αφήνεις μερικά και τα κόβεις ψηλότερα για σκίαση. Στην Κρήτη που έχει ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου σίγουρα θα έχουν πρόβλημα τα δέντρα αν τα αδειάσεις έτσι

  23. Ωραίο video μακάρι να είχα πολλες ελιες. Θελουν να απαγορευσουν και το κλάδεμα οτι ταχα διαδιδει το κορωνοιο.

  24. Σπύρο Καλησπέρα.
    Κώστας από Κρήτη
    Σε θεωρώ πολύ καλό στο μέταλλο και κάνω κολοτούμπα στα πολύ καλά βιντεάκια.
    Είμαι παραδοσιακός λάτρης τις ελιάς.
    Γενικά θα σού πω δύο πράγματα για την ελιά
    α) λιόφυτο που μπαίνουν πρόβατα -50% σε βάθος 10ετίας για κατσίκια χάνεις τα δέντρα σου στη 10ετία
    β) αν κλαδέψεις την ελιά όπως αυτή θέλει και όχι όπως μας βολεύει έχεις αύξηση 50% σε βάθος 10ετίας
    Συνέχισε με ότι κανείς
    Είσαι ωραίος

  25. Φίλε Σπύρο η ελιά δεν έχει καμία συνήθεια να ξηραίνει τα κλαδιά από κάτω. Τα πρόβατα έχουν την κακη συνήθεια να τσιμπάνε τα κλαδιά που φτάνουν