? Ελιά: Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας – Τα Μυστικά του Κήπου




Το κλάδεμα της ελιάς είναι μία πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλή παραγωγή κάθε χρόνο. Δες τις αναλυτικές οδηγίες και μάθε πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις ελιές μας και με ποιο τρόπο τις κλαδεύουμε από χρονιά σε χρονιά για να μας δώσουν πλούσια καρποφορία.

Κείμενα/Παρουσίαση: Κώστας Λιονουδάκης
Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Άρης Μπασιάς
Creative Director: Μιχάλης Κουλιέρης
Παραγωγή: Junipero Digital Media
Μουσική: Alionn

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την ελιά.

Καλλιέργεια ελιάς:
Κλάδεμα Ελιάς:
Καρπόδεση Ελιάς:
Λίπανση Ελιάς:
Η σημασία του Βορίου:
Πότισμα Ελιάς:
Μάζεμα Ελιάς:
Αγουρέλαιο:
Πολλαπλασιασμός Ελιάς:
Φύτευση Ελιάς:
Αντιμετώπιση της Καρκίνωσης:
Αντιμετώπιση της Βαμβακάδας:
Αντιμετώπιση της Μαργαρόνιας:
Αντιμετώπιση του Γλοιοσπόριου:
Αντιμετώπιση του Δάκου:

Ακολούθησε τα Μυστικά του Κήπου:

Website:
Facebook:
Instagram:
Youtube:
Pinterest:

#olivetree #pruning #agriculture

Βίντεο από το κανάλι Τα Μυστικά του Κήπου


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

29 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Εχω φυτεψει εδω και3 χρονια δενδρυλιο κερασιας. Καθε χρονο οπως και φετος απο 5 ματια βγαζει 5 μπουμπουκια που αργοτερα λυσβωνουν χωρις να αναπτυσει καθολου κλαδια. Παραμενει η αρχικη βεργα. Εχει προκοπη πρεπει να κανω κατι? Σας παρακαλω θα ηθελα τη γνωμη σας. Ευχαριστω εκ των προτερω.

  2. Η ΕΛΙΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Π-ΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΠΟ ΡΑΝΤΙΣΤΕ ΜΟΛΙΣ ΠΙΑΣΕΙ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΑΚΟΜΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΡΗΣ ΑΠΟ ΘΗΒΑΡΩΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΑΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟΙ

  3. Καλησπέρα ,σε νεαρά δέντρα αν εφαρμόσουμε μαύρο πλαστικό σε κύκλο ενός μέτρου γύρω από τον κορμό για να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια που βγαίνουν με ένα άνοιγμα κυκλικά του κορμου 10 εκατοστά για να ποτίζονται υπάρχουν κάποια αρνητικά στην ανάπτυξη των δέντρων, η κάποιες ασθένειες που μπορούν να αναπτυχθούν? ευχαριστώ

  4. Στην θεσσαλια μπορω να κλαδεψω τα δεντρα μου οσο εχει καλο καιρό τον Νοέμβριο? Ή τον Μάρτιο? Φέτος δεν αποδωσαν ολες οι ριζες. Πολυ καλη δουλειά εχετε κάνει συγχαρητήρια

  5. καλησπερα σας και ευχαριστουμε για τις τοσο ενδιαφερον εκπομπες. θα ηθελα να ρωτησω τι πρεπει να προσεξω στο κλαδεμα της μικρης ελιας που εχω στο μπαλκονι μου..

  6. Ανακάλυψα σήμερα ότι ο άνθρωπος που έχω βάλει να φροντίζει το κτήμα μου δεν έχει κλαδέψει ακόμα τις ελιές ενώ γνωρίζω ότι το κλάδεμα πρέπει να γίνεται μέχρι τέλη Απριλίου.Του ζήτησα τον λόγο και μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα λόγω της εποχής και ότι θα τα κλαδέψει εντός δεκαημέρου που σημαίνει ότι μπορεί να τα κλαδέψει και αρχές Ιουνίου.
    Θα το εκτιμούσα πολύ αν μου απαντούσατε.Πείτε μου σας παρακαλώ ποιο είναι το σωστό.Μήπως κάνω εγώ λάθος; Οι ελιές είναι 22 ετών και είναι Χαλκιδικής.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  7. Όταν γίνεται αποκόλληση της εξωτερικής φλούδας από τον κορμού της ελιάς ….. μπορεί κάποιος να μου πει τι είναι..??
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων…!!!!

  8. Να ρωτήσω κάτι? Εξαρτάται ο τρόπος κλαδέματος της ελιάς από την ποικιλία? Δηλαδή αλλιώς κλαδεύεται η μεγαριτικη, αλλιώς η κορωνεικη κτλ? Η δεν παίζει ρόλο η ποικιλία?

  9. Τέλειο βίντεο! Διαφωτίστε με: σε μικρό ελαιώνα 25-30 δένδρων, παρατημένο για περίπου 20 χρόνια, τα οποία δένδρα καρποφορούν ακόμα, θέλω να κάνω κλάδεμα και χαμήλωμα των δέντρων για καλύτερη παραγωγή καθώς έχουν θεριέψει. Οι εργάτες μου ζητάνε 1000 – 1200 ευρώ. Πως βρίσκετε αυτή την τιμή? Είμαι άσχετος από γεωπονικά και δεν θα ήθελα να πιαστώ κορόιδο. Σας ευχαριστώ!

  10. Ουτε καν μπηκες στο θεμα.Επανελαβες γενικολογιες που γραφουν στα βιβλια ασχετοι γεωπονοι κλπ ειδικοι που δεν εχουν πατησει ποτε τον ποδα τους σε λιοφυτο ουτε εχουν κοψει ποτε ενα κλαδι. Μετα απο τα 10 χρονια εμπειριας στο κλαδεμα μπορει κανεις να πει οτι αρχισε να μαθένει !!!!! Η ανωτερη μορφή γνωσης ειναι η εμπειρία και αποκτιεται με ταλαιπωρία και οχι με σεμινάρια.

  11. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα σε πυκνοφυτεμενους ελαιώνες. Αφού έτσι κι αλλιώς όταν η ελιά είναι πυκνά φυτεμένη τα πάντα μπλέκουν και η κατάσταση είναι προβληματική. Μόνο όταν το έδαφος έχει κλίση και είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά μπορούμε να κάνουμε πυκνή φύτευση χωρίς προβλήματα συνοστισμου διοτι εκεί τα δέντρα έτσι και αλλιώς δεν έχουν ζωηρή ανάπτυξη.

  12. Καλησπέρα. Σε ελιές που έχουν μείνει για χρόνια χωρίς φροντίδα πότε μπορούμε να κλαδέψουμε και πόσο για να αρχίσουν να παράγουν σιγά σιγά; Επίσης πότε ειναι καλή εποχή για να φυτευτούν νέες;

  13. Για χαρά! Έχω 80 ρίζες κορωνέικη τεσσάρων ετών! Πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσω το κλάδεμα?

  14. Καλα , καθεται κανεις να βαλει παστα κλαδεματος/εμβολιασμου οταν εχει 500 η και 1.000 δεντρα + ;;;
    Ειδικα αμα κανεις μεγαλες τομες στην ελαιοσυλλογη και εχεις εργατες απο κατω που πληρωνοντε ;;;
    Οσο για το πριονι ουδεν σχολιο. Ολος ο κοσμος βενζινοπριονο χρησιμοποιει , και αν ειναι βιολογικος ο ελαιωνας χρησιμοποιει εναλλακτικο λαδι αλυσιδας ( οπως το veg-oil ).
    Που κλαδευουν ακομα με πριονι ? Για bodybuilding ειναι το video ?

  15. Ο τρόπος κλαδεματος που λες είναι για να βγάλει το δέντρο ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή την χρόνια μεγάλης καρποφορίας ή για να αποφευχθεί η παρενιαυτοφορια δηλαδή να βγάλει περίπου την ίδια παραγωγή και τις 2 χρονιές;

  16. Γειά σας και συγχαρητήρια για τα υπέροχα μυστικά του κλαδέματος της ελιάς!!- Ήθελα να ρωτήσω: Εάν η ελιά μας, έχει καρκίνωμα λέτε ότι αφαιρείται με κοφτερό μαχαίρι! Μετά βάζουμε κάτι επάνω στο κόψιμο; όπως π.χ. πάστα κλαδέματος ή κάτι άλλο;; Ευχαριστώ!!

  17. σε ελιες 50 + ετων που εχουν 6-7 τριετης ορθιτες ( βλαστοι που μεγαλωνουν καθετα στα μπρατσα του δεντρου )+ 20 cm διαμετρου ο καθενας οι οποιοι ειναι γεματοι δεν θα τους αφαιρεσουμε ?? στα μερη μου ( λακωνια ) τους κοβουμε το χειμωνα στο μαζεμα για πιο αποδοτικη συλλογη , ειναι λαθος αυτο ?

  18. Μπορούμε να φτιάξουμε δική μας πάστα κλαδέματος κι αν ναι τι θα χρειαστούμε και σε ποιες ποσότητες;