ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ:


ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ:
ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

Για πολλούς σκύλους -και τους κηδεμόνες τους- το Πάσχα είναι μια δύσκολη περίοδος. Κάθε χρόνο οι γειτονιές γεμίζουν με αφίσες από σκυλάκια που χάθηκαν λόγω των κροτίδων, ενώ άλλα έχουν ακόμα πιο τραγική κατάληξη, αφού πηδούν από μπαλκόνια και ταράτσες.

Πρόκειται για τους κροτοφοβικούς σκύλους, εκείνους δηλαδή που εκδηλώνουν φόβο -και ενίοτε και πανικό- στο άκουσμα δυνατών και αναπάντεχων θορύβων, όπως τα βεγγαλικά και οι κροτίδες.

Οι σκύλοι ακούνε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους και είναι ευαίσθητοι τόσο σε υπέρηχους όσο και σε υπόηχους, γι’ αυτό και ορισμένοι γίνονται φοβικοί στους θορύβους (ιδιαίτερα εάν είναι δυνατοί).

Συνήθως η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όλο το χρόνο, αλλά εντείνεται το Πάσχα, λόγω των βεγγαλικών.

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία του σκύλου και με διάφορες αντιδράσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αρχικά εκδηλώνεται ως φόβος, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γίνεται φοβία.

~ Οι αντιδράσεις ενός κροτοφοβικού σκύλου:

Ένας κροτοφοβικός σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, στο άκουσμα δυνατών θορύβων.

Συνήθως έχει ορθάνοιχτα μάτια, χαμηλωμένο κεφάλι, ουρά στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, τρέμει, τρέχει να κρυφτεί, προσπαθεί να πηδήξει πάνω μας για προστασία ή κρύβεται κάτω από έπιπλα ή μέσα σε μικρά δωμάτια, έχει σιελόρροια (του τρέχουν τα σάλια), τρέμουλο και λαχάνιασμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώσει επιθετικότητα αν προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του.

~ Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον σκύλο μου;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε με επιτυχία την κροτοφοβία στον σκύλο.

Προς το παρόν, θα ασχοληθούμε με το τι μπορούμε να κάνουμε την περίοδο του Πάσχα, και ιδιαίτερα το βράδυ του Μ. Σαββάτου, αλλά και τις επόμενες ημέρες, που ακούγονται βεγγαλικά.

– Κρατάω τον σκύλο ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και όχι στο μπαλκόνι ή σε αυλή, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πηδήσει (με κίνδυνο να κρεμαστεί) ή να προσπαθήσει να φύγει για να γλιτώσει, με αποτέλεσμα να πεταχτεί στο δρόμο. Σε καμία περίπτωση, δεν τον παίρνω μαζί μου σε χώρο, όπου θα υπάρξουν ρίψεις βεγγαλικών, ή σε χώρο όπου νιώθει άβολα.

– Αφήνω να παίζει μουσική ή ανοίγω την τηλεόραση και κλείνω τα παράθυρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος από τους κρότους.

– Αφήνω το φως ανοιχτό και κλείνω τα παντζούρια, ώστε να μην τρομάξει με τις λάμψεις.

– Εάν είμαι μαζί του την ώρα που πέφτουν τα βεγγαλικά, δεν αντιδρώ καθόλου. Οι φωνές ενθουσιασμού ή φόβου κάνουν τον φοβικό σκύλο νευρικό, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνει ότι υπάρχει λόγος να φοβάται και αυτός.

– Εάν ο σκύλος θέλει να κρυφτεί κάπου, τον αφήνω και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να τον τραβήξω από την κρυψώνα του, γιατί έτσι επιτείνω τον άγχος του.

– Αποφεύγω την βόλτα ειδικά 1-2 ώρες πριν και μετά την Ανάσταση. Επειδή όμως κροτίδες πέφτουν και από πιο νωρίς, είμαστε προσεκτικοί γενικότερα όταν τον βγάζουμε έξω, προσέχοντας μην μας φύγει.

– Υπάρχει και η εναλλακτική λύση των βοτάνων και των ηρεμιστικών χαπιών. Γι’ αυτό όμως συμβουλευόμαστε ΜΟΝΟ τον κτηνίατρό μας.
___________________________
της Ρενάτας Γρυπάρη, εκπαιδεύτριας σκύλων,
από το www.skylosgiaspiti.gr
με συμπληρωματικές συμβουλές
από την ομάδα του Άνθρωπος & Σκύλος

ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ: 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *