Αυτό είναι το σπάνιο φαινόμενο της παγωμένης ή πηγνυόμενης βροχής.


Αυτήν την εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι, έξω από τα σπίτια τους, στις 6/1 το βράδυ, στο Langley του Καναδά. Ένα λεπτό στρώμα πάγου πάνω στο στρωμένο χιόνι των προηγούμενων ημερών. Αυτό είναι το σπάνιο φαινόμενο της παγωμένης ή πηγνυόμενης βροχής.

Αυτό συμβαίνει όταν ανάμεσα στο νέφος και το έδαφος, μεσολαβεί ένα σχετικά θερμό στρώμα αέρα (με θερμοκρασία πάνω από 0 βαθμούς Κελσίου), συνήθως μερικών εκατοντάδων μέτρων και σε ύψος περίπου 1-2 km πάνω από την επιφάνεια. Κάτω και πάνω από αυτό το θερμό στρώμα, επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το 0. Έτσι, καθώς το χιόνι φεύγει από τη βάση της νέφωσης, περνά μέσα από αυτό το, σχετικά θερμό, στρώμα, και μετατρέπεται σε βροχή. Κάτω από αυτό το στρώμα, η βροχή συναντά πάλι ένα κρύο στρώμα με θερμοκρασία κάτω από το 0. Δεν προλαβαίνει να παγώσει όμως. Οι σταγόνες βρίσκονται σε μια «υπέρψυχρη» κατάσταση (σε θερμοκρασία κάτω από το 0 αλλά σε υγρή φάση ακόμη) και παγώνουν με την επαφή τους με το έδαφος, δημιουργώντας αυτό το στρώμα πάγου παντού όπου πέσουν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με ένα πλαστικό μπουκάλι που περιέχει νερό, στην κατάψυξη. Λίγο πριν παγώσει, το νερό μέσα στο μπουκάλι είναι ακόμη σε υγρή κατάσταση μεν, αλλά σε θερμοκρασία κάτω από το 0. Αν το πιάσετε εκείνη τη στιγμή και το χτυπήσετε ή το κουνήσετε ή ρίξετε λίγο πάγο μέσα στο περιεχόμενό του, θα αλλάξει φάση και το νερό θα παγώσει, σταδιακά, ολόκληρο (π.χ. βλέπε ένα σύντομο βίντεο επίδειξης εδώ:

Αυτό συμβαίνει διότι όταν το υγρό βρίσκεται σε υπέρψυχρη κατάσταση, χρειάζεται ένα αίτιο που θα δημιουργήσει την πρώτη εστία (ή «πυρήνα») πάγου, πάνω στην οποία θα «χτιστεί» ο υπόλοιπος πάγος με διαδοχικούς δεσμούς ανάμεσα και στα υπόλοιπα μόρια του νερού. Το αίτιο μπορεί να είναι κάποιος κόκκος σκόνης ή μια μικροσκοπική ακαθαρσία στο νερό ή κάποια διαταραχή, όπως ένα χτύπημα, που θα αναγκάσει κάποια από τα μόρια του νερού σε υπέρψυχρη κατάσταση, να διαταχθούν «κατάλληλα», ώστε να αποτελέσουν τους πρώτους παγοκρυστάλλους. Αυτό συμβαίνει και με την παγωμένη (ή πηγνυόμενη) βροχή. Υπέρψυχρες σταγόνες παγώνουν αμέσως, με την κρούση τους με το έδαφος. Να σημειωθεί εδώ ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, οι σταγόνες βροχής σε υπέρψυχρη κατάσταση, θα πάγωναν ακόμη και αν δεν υπήρχε συσσωρευμένο χιόνι από τις προηγούμενες μέρες, στο έδαφος.

Αυτή η κατάσταση, συνήθως προκύπτει, όταν μετά από μια πολύ κρύα περίοδο με θερμοκρασίες κάτω από το 0, περνά ένα θερμό μέτωπο το οποίο εγκλωβίζει τις ψυχρές αέριες μάζες χαμηλά, αλλά μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες λίγο ψηλότερα.

Φωτογραφία:

————————————————

*Δείτε ΟΛΑ μας τα βιβλία, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και τις τεχνικές εκδόσεις για τους φοιτητές, μαζί με τα περιεχόμενά τους, τις τιμές και περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ:

Μπορείτε να τα αποκτήσετε με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας! Ρωτήστε μας! (Τα έσοδα από τα βιβλία μας, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και έκδοση νέων βιβλίων με στόχο τη διάδοση της γνώσης στην κοινωνία, που τόσο την έχει ανάγκη).

**Κάθε βδομάδα, χειμώνα – καλοκαίρι, ανελλιπώς, είμαστε κοντά στους φίλους μας, με τουλάχιστον 3 αναρτήσεις, που αφορούν επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές προόδους αλλά και με άρθρα γνώσης. Όλη αυτή η γνώση, μπορεί να βρεθεί στο αρχείο αναρτήσεων:

Αυτό είναι το σπάνιο φαινόμενο της παγωμένης ή πηγνυόμενης βροχής. 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *