Οι οπτικές παραμορφώσεις με κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες


Οι οπτικές παραμορφώσεις που μπορεί να συμβούν, όταν υφίστανται οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες, μπορούν να προσφέρουν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα στον παρατηρητή. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, βλέπουμε τον πολλαπλό ανώτερο αντικατοπτρισμό (Fata Morgana) του Σεληνιακού δίσκου, καθώς αυτός έδυε, τα ξημερώματα της 19/11/2021, όπως φαινόταν από το βορειοδυτικό άκρο της Ισπανίας, στην περιοχή Muxía. Μάλιστα, ήταν σε εξέλιξη και μια μερική έκλειψη, κάτι που διακρίνεται στο άνω μέρος του δίσκου.

Ο πολλαπλός ανώτερος αντικατοπτρισμός (ή Fata Morgana), ευνοείται όταν υπάρχει θερμοκρασιακή αναστροφή, δηλαδή υπάρχει ένα στρώμα μέχρι κάποιο ύψος, χαμηλά στην ατμόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία γενικά ανεβαίνει με το ύψος (αντί να πέφτει, όπως συνήθως γίνεται). Σε πολικές περιοχές αυτό μπορεί να συμβεί με σχετική ευκολία λόγω του πάγου και του ψύχους στην επιφάνεια.

Το στρώμα της θερμοκρασιακής αναστροφής, ονομάζεται «οπτικά αγώγιμο» καθώς συνεισφέρει στην «κάμψη» των φωτεινών ακτίνων που εκκινούν από την πηγή φωτός (π.χ. εδώ η Σελήνη) που βρίσκονται κοντά ή κάτω από τον ορίζοντα του παρατηρητή, σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να καταλήγουν στα μάτια του (ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς θερμοκρασιακή αναστροφή, αυτό δεν θα συνέβαινε).

Η διαφορά του απλού ανώτερου αντικατοπτρισμού (ένα είδωλο του πραγματικού αντικειμένου), από τον πολλαπλό ανώτερο αντικατοπτρισμό ή Fata Morgana που έχουμε εδώ (πολλαπλά και παραμορφωμένα είδωλα του πραγματικού αντικειμένου), είναι ότι το «οπτικά αγώγιμο» στρώμα δεν είναι πλήρως στρωματοποιημένο (δηλαδή η θερμοκρασία δεν πέφτει ομοιόμορφα και σταθερά με το ύψος), με αποτέλεσμα τα σημεία ολικής εσωτερικής ανάκλασης των φωτεινών ακτίνων (δηλαδή τα σημεία όπου η φωτεινή ακτίνα από το αντικείμενο, έχει «καμφθεί» τόσο, ώστε να ξεκινά την πτωτική της πορεία προς τα μάτια του παρατηρητή) είναι παραπάνω από ένα.

Φωτογραφία: Oscar Martin Mesonero ( – Πηγή:

Μάθετε περισσότερα για τα οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα κάθε είδους, με βοηθητικά διαγράμματα και φωτογραφίες (και από την χώρα μας), όπως και το πώς να τα αναζητάτε και να τα αναγνωρίζετε, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

————————————————

*Δείτε ΟΛΑ μας τα βιβλία, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και τις τεχνικές εκδόσεις για τους φοιτητές, μαζί με τα περιεχόμενά τους, τις τιμές και περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ:

Μπορείτε να τα αποκτήσετε με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας! Ρωτήστε μας! (Τα έσοδα από τα βιβλία μας, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και έκδοση νέων βιβλίων με στόχο τη διάδοση της γνώσης στην κοινωνία, που τόσο την έχει ανάγκη).

**Κάθε βδομάδα, χειμώνα – καλοκαίρι, ανελλιπώς, είμαστε κοντά στους φίλους μας, με τουλάχιστον 3 αναρτήσεις, που αφορούν επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές προόδους αλλά και με άρθρα γνώσης. Όλη αυτή η γνώση, μπορεί να βρεθεί στο αρχείο αναρτήσεων:

Οι οπτικές παραμορφώσεις με κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *