Γλυκό κουταλιού περγαμόντο…


Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Το πιο αρωματικό και γευστικό γλυκό του κουταλιού

Υλικά
2 κιλά φλούδες από περγαμόντα
1,5 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι
4 κουτ.σ γεμάτες γλυκόζη
Αν μας αρέσει προσθέτουμε στο σιρόπι ξύλο κανέλας ή και μερικά φύλλα αρμπαρόριζας για έξτρα άρωμα.

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα περγαμόντα και τα ξύνουμε στην ψιλή μεριά του τρίφτη. Κόβουμε τα δύο καπάκια του κάθε περγαμόντου. Και το χαράζουμε με 4-5 κάθετες γραμμές, όπως καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι. Το κάθε κομμάτι το τυλίγουμε σε ρολάκι και το πιάνουμε με οδοντογλυφίδα ή το κόβουμε σε μπαστουνάκια. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα περγαμόντα. Βάζουμε τα ρολάκια ή τα μπαστουνάκια σε άφθονο κρύο νερό για 8-10 ώρες βάζοντας από πάνω ένα πιάτο για να είναι όλα βυθισμένα στο νερό. Ενδιαμέσως αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό. Μετά τα στραγγίζουμε καλά.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, βυθίζουμε μέσα τα ρολάκια περγαμόντου.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Στο μεταξύ, τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα γεμάτη νερό σε άλλο μάτι της κουζίνας. Βγάζουμε τα ρολάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε στο νερό της δεύτερης κατσαρόλας, που θα πρέπει στο μεταξύ να κοχλάζει.Τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 15 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Βάζουμε σε μια από τις κατσαρόλες τη ζάχαρη και τις 3 κούπες νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει 1-2 βράσεις. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα ρολάκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20-30 λεπτά. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και τα αρωματικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 4-5 ώρες να κρυώσει τελείως.
Αν δούμε ότι το σιρόπι του έχει μείνει αραιό, βάζουμε το γλυκό να ξαναπάρει μια βράση. Αν το σιρόπι είναι πηχτό, ρίχνουμε λίγο νεράκι και βάζουμε το γλυκό να ξαναπάρει μια βράση. Το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημείωση: Η ίδια διαδικασία γίνεται για πορτοκάλι, λεμόνι ή νεράτζι γλυκό του κουταλιού.

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο... 2
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο... 3
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο... 4
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο... 5


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *