Μπανάνα : Η σούπερ σταρ της διατροφής…


? Μπανάνα : Η σούπερ σταρ της διατροφής

Μια μπανάνα περιέχει 490 mgrs. καλίου, που είναι το 19% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας για τη γυναίκα και το 15% για τον άνδρα. Το κάλιο απομακρύνει το νάτριο από τον οργανισμό, χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να βοηθά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται με 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν την κυτταρική φθορά. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 απαραίτητη για το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στη διατήρηση της μνήμης και στην ενίσχυση της διάθεσης.

Παρόλο που καμία μελέτη δεν έχει αναλύσει σε βάθος τη συμβολή της μπανάνας στην απώλεια βάρους, φαίνεται ότι βοηθά κυρίως για δυο λόγους: Πρώτον γιατί έχει λίγες θερμίδες (περίπου110 με 120 Kcal) και δεύτερον γιατί περιέχει άφθονη ποσότητα φυτικών ινών (πηκτίνη και άπεπτο άμυλο) που προκαλεί κορεσμό.

Σε μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έτρωγαν μία μπανάνα την ημέρα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.

Οι γιατροί συχνά προτείνουν την μπανάνα στη διατροφή BRAT για την αντιμετώπιση της διάρροιας και άλλων γαστρεντερολογικών προβλημάτων, μαζί με το μήλο, το ρύζι και το τοστ. Οι μπανάνες θρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης ενισχύουν το εσωτερικό του στομάχου και το προστατεύουν από το γαστρικό οξύ, αντιμετωπίζοντας τις καούρες και τη ναυτία.

Η μπανάνα είναι ο σύμμαχος του αθλούμενου. Στο πλαίσιο μιας μελέτης οι ποδηλάτες που κατανάλωσαν μπανάνα πριν από τη διαδρομή 46 μιλίων απέδωσαν το ίδιο καλά όσο και εκείνοι που κατανάλωσαν ενεργειακό ποτό. Τα αιματολογικά τεστ μετά τον αγώνα έδειξαν σημάδια φλεγμονής, κυτταρικής βλάβης ίδια με εκείνα των αθλητών που έφαγαν μπανάνα όσο και σε εκείνους που ήπιαν ένα ποτό με ηλεκτρολύτες.

Η μπανάνα είναι η σούπερ σταρ του πρωινού. Έχει υπέροχη φυσική γλυκιά γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους στα δημητριακά, στην ομελέτα, στο γιαούρτι, στα smoothie. Επιπλέον είναι ένα φρούτο που μπορείς να το έχεις μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ταιριάζει με όλα και αγαπά τη σοκολάτα. Δοκίμασε την!

Η φλούδα της μπανάνας επίσης περιέχει χημικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιείται σε δερματικούς ερεθισμούς όπως πρήξιμο από τσιμπήματα εντόμων αλλά και στην αντιμετώπιση ηλιακών εγκαυμάτων.

Οι μπανάνες θέλουν ψυχρό και ξηρό μέρος για να αποθηκευτούν. Αφού τις κόψετε προσθέστε χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Μην τις αποθηκεύετε μαζί με άλλα φρούτα όπως μήλα γιατί θα χαλάσουν γρήγορα.

Η καλή υγεία είναι επιλογή!

Μπανάνα : Η σούπερ σταρ της διατροφής... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *