Τι είναι το κοιλιακό λίπος;


Τι είναι το κοιλιακό λίπος;
Ως κοιλιακό λίπος ορίζεται το λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή του κορμού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος ταξινομείται σε 3 υποκατηγορίες.

Υποδόριο λίπος: Το λίπος δηλαδή το οποίο, όπως φανερώνει το όνομά του, βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε με το χέρι μας.
Σπλαχνικό λίπος: Το λίπος δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα.
Λίπος σε συγκεκριμένα όργανα: Το οποίο αποθηκεύεται σε κύτταρα οργάνων όπως το ήπαρ (συκώτι) και το πάγκρεας παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των οργάνων.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα παραπάνω στην εικόνα που ακολουθεί.

Γιατί είναι επικίνδυνο το λίπος στην κοιλιά;
Το κοιλιακό λίπος χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο καθώς συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μίας πληθώρας παθήσεων.

Αρχικά, το αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική συσσώρευση σπλαχνικού λίπους συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένη «καλή» HDL χοληστερόλη , αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένη επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου).

Επιπλέον, το αυξημένο κοιλιακό λίπος συνδέεται και με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Γνωρίζουμε πλέον πως ο λιπώδης ιστός στο σώμα μας δεν είναι απλά μία αποθήκη ενέργειας αλλά επηρεάζει την έκκριση ορμονών και παραγόντων στο σώμα. Μέσω έκκρισης συγκεκριμενών παραγόντων (λιποκυτοκινών) και μέσω μεταβολής των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Παράλληλα, το αυξημένο λίπος στην κοιλιά συνδέεται και με αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Μάλιστα, τα αποτελέσματα των μελετών μιλούν μόνα τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι άνδρες των οποίων η περίμετρος μέσης αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 5% είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ομοίως, οι γυναίκες με την ίδια αύξηση της περιφέρειας της μέσης είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση από τις γυναίκες με μικρή αλλαγή στο κοιλιακό λίπος.

Από την άλλη όσοι άνδρες μείωσαν το κοιλιακό λίπος τους κατά τουλάχιστον 2,5% κατά την περίοδο της μελέτης μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 19%!

Τα προαναφερόμενα συμβάλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην εμφάνιση καρδιο-μεταβολικών νοσημάτων….Μπακοπουλος Κωνσταντινος..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *