Το ασβέστιο είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα


Το ασβέστιο είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα για να διατηρήσετε την υγεία σας ισχυρή και υγιή. Η απορρόφηση του ασβεστίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη βελτίωση της υγείας των δοντιών και των οστών, καθώς και για την ενίσχυση των αδύναμων ποδιών. Το ασβέστιο βοηθά στον έλεγχο της λειτουργίας των νεύρων και των μυών, καθώς και στη ρύθμιση της ισορροπίας των οξέων (pH) στο αίμα σας..

Θα πρέπει να σημειώσετε ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές ασθένειες. Μόλις δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, τα οστά σας μπορεί να γίνουν αδύναμα, εύθραυστα ή ακόμη και μαλακά. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή ραχίτιδα. Η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, οι μυϊκοί σπασμοί ή το μούδιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια, προκαλούνται επίσης από την έλλειψη ασβεστίου. Για να βοηθήσετε στη διόρθωση της στέρησης ασβεστίου στο σώμα, είναι απαραίτητο να κάνετε κάποιες αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή και στις τρέχουσες συνήθειες του τρόπου ζωής σας.

Πάρτε αρκετή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της απορρόφησης των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα σας. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι όταν δεν παρέχεται αρκετή βιταμίνη D, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να προσβληθούν από ραχίτιδα. Ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D είναι να περνάτε αρκετά λεπτά κάτω από τον ήλιο την ημέρα- ελέγξτε το όμως αυστηρά, καθώς η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ των μεσημεριανών και των πρώτων απογευματινών ωρών- θυμηθείτε να φοράτε δερματική προστασία όταν βγαίνετε έξω κατά τις ώρες αυτές.

Ένας άλλος καλός τρόπος για να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D. Συνιστάται ιδιαίτερα η κατανάλωση ορισμένων εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων ή η κατανάλωση εμπλουτισμένου γάλακτος. Μπορείτε να επιλέξετε και άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου αποτελούμενα από βόριο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, προσπαθήστε να συμβουλευτείτε τους γιατρούς σας για να ζητήσετε τις κατάλληλες δοσολογίες.

Σταματήστε να πίνετε σόδα
Η κατανάλωση σόδας μπορεί να διακόψει τη διαδικασία απορρόφησης ασβεστίου- επομένως, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από αυτό το ποτό. Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών με σόδα μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αύξηση των επιπέδων φωσφορικών που υπάρχουν στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων εμποδίζουν την κατανάλωση ασβεστίου. Επίσης, αν πίνετε αλκοόλ, διατηρήστε το επίσης σε μέτρια ποσότητα.

Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά, όταν υποφέρετε από στέρηση ασβεστίου, δεν επιτρέπεται να πίνετε περισσότερο καφέ. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να διαλύσει το ασβέστιο από τα οστά, εξαντλώντας έτσι τη δύναμή τους. Αν δεν μπορείτε να κόψετε τον καφέ, τότε αρκεί η κατανάλωση λιγότερων από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Για να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση της καφεΐνης, μπορείτε να συμπεριλάβετε λίγο γάλα στον καφέ σας. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή οποιουδήποτε άλλου τσαγιού από βότανα είναι καλές εναλλακτικές λύσεις.

Μειώστε την υψηλή κατανάλωση νατρίου
Η πρόσληψη νατρίου μπορεί να κάνει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί ασβέστιο, το οποίο αποβάλλεται από τα οστά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μπαχαρικά ή βότανα για να αρωματίσετε το φαγητό σας αντί να συμπεριλάβετε αλάτι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσπαθείτε να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν υψηλές ποσότητες νατρίου.

Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καλών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που μπορείτε να επιλέξετε. Ορισμένες από αυτές τις τροφές αποτελούνται από:

Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι
Φασόλια σόγιας ή άλλα προϊόντα σόγιας
Γάλα χωρίς λιπαρά ή αποβουτυρωμένο γάλα
Σαρδέλες
Ενισχυμένα δημητριακά
Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι
Το γάλα ρυζιού, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού ή τα δημητριακά πρωινού είναι μερικά άλλα γνωστά παραδείγματα τροφίμων εμπλουτισμένων με ασβέστιο..DYOmagazine…

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *