Κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο…


Κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο
Αφράτα, ζουμερά κεφτεδάκια με πατατούλες στο φούρνο.
Το τέλειο, πεντανόστιμο και χορταστικό καθημερινό γεύμα
για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής
Για τα κεφτεδάκια:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο, μαζί με τα υγρά του
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μόνο τη ψίχα), μουλιασμένο σε γάλα και καλά στυμμένο
1 αυγό
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι (με προσοχή αν βάλετε τη παρμεζάνα), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Για τις πατάτες:
4-5 πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
1 κ.σ. θυμάρι ή ρίγανη
1 πορτοκαλιού το χυμό
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (προαιρετικά)
1 κ.γ. μουστάρδα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το ταψί:
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι
3 κ.σ. τριμμένο πεκορίνο
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής
Για τα κεφτεδάκια: Ετοιμάζετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σας. Μουλιάζετε το ψωμί σε μπόλικο γάλα, τα στύβετε καλά και κρατάτε το γάλα. Θρυμματίζετε το μουλιασμένο ψωμί και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά για να αφρατέψει αρκετά το μείγμα.
Αν το μείγμα είναι σφιχτό προσθέτετε το γάλα από το μουλισμένο ψωμί, αν είναι αραιό προσθέτετε λίγη φρυγανιά τριμμένη για να πετύχετε την επιθυμητή υφή και πυκνότητα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για να ενσωματωθούν οι γεύσεις μέχρι να φτιάξετε τις πατάτες σας.
Για τις πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρούς κύβους και τις βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις πατάτες και τις ανακατεύετε πολύ καλά.
Για το ταψί: Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο στη βάση ενός ταψιού και από πάνω απλώνετε σε 1 στρώση τις φέτες κρεμμυδιού. Πάνω από τα κρεμμύδια απλώνετε σε 1 στρώση τις φέτες ντομάτας και τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πλάθετε το μείγμα κιμά σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα απλώνετε αραιά πάνω από τις ντομάτες, αφήνοντας χώρο για να βάλετε τις πατάτες ανάμεσά τους. Τοποθετείτε τις πατάτες ανάμεσα στα κεφτεδάκια και τις περιχύνετε με το χυμούς από το μπολ που τις είχατε τοποθετήσει.
Ρίχνετε νερό τόσο όσο να καλύπτει κατά το ήμισυ τις πατάτες και τα κεφτεδάκια. Περιχύνετε το φαγητό με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίζετε πάνω από τις πατάτες το τριμμένο πεκορίνο και τη τριμμένη φρυγανιά.
Για το ψήσιμο: Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 30-40 λ περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας) ή μέχρι ψηθούν και μαλακώσουν οι πατάτες.
Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ περίπου ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα και πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα οι πατάτες και τα κεφτεδάκια. Τα σερβίρετε ζεστά με τη σάλτσα τους, μια μεγάλη ωραία σαλάτα, φρέσκο ζεστό ψωμί και τυρί φέτα.

Sintayes.gr

Κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *