Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσ…


Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πίτα που όμως δεν έχει φύλλο. Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.
Γι’αυτό και εγώ που κατάγομαι από νησί άκουσα γι’αυτήν μόλις πρόσφατα από δημοσιεύσεις στο ίντερνετ.
Σήμερα είπα να επιχειρήσω να την φτιάξω..
Έγινε πολύ ωραία ομολογώ απλά δεν ήξερα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο ταψί, γιατί;
Επειδή η παραδοσιακή μπατζίνα είναι λεπτή. Ελάχιστα εκατοστά. Και γίνεται λεπτή για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες-μέρες. Η ευκολία στην παρασκευή της, την κάνει ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που οι γονείς έδιναν στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό 🙂

Παραθέτω την δοσολογία της δικής μου μπατζίνας 😉

3 Κολοκυθάκια μεγάλα
500 γρ γιαούρτι
400 γρ φαρίνα
100 γρ ελαιόλαδο
1 κγ baking powder
2 αυγά
200 γρ τυρί φέτα
Πιπέρι & αλάτι

Τρίβουμε τα Κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά.
Κατόπιν τα στίβουμε καλά.
Σε ένα δοχείο ρίχνουμε το γιαούρτι, την φαρίνα, το ελαιόλαδο, το baking powder και τα αυγά και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα Κολοκυθάκια, την φέτα τριμμένη, το πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά.
Θέλουμε να έχουμε έναν σφιχτό πηχτό χυλό.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε λαδωμένο ταψί ή στρώνουμε μια λαδόκολλα (το αγαπημένο μου ??)
Ψήνουμε στους 180⁰C (και εδώ να πω ανάλογα τον φούρνο.. προσωπικά έχω φουρνάκι το οποίο δεν είναι δυνατό και το έβαλα στους 250⁰C) αερόθερμο για 45 με 50 λεπτά

Καλή επιτυχία ?

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσ... 1
Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσ... 2
Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσ... 3


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *