Κιμάς: Από το κρεοπωλείο στην κατσαρόλα…


Κιμάς: Από το κρεοπωλείο στην κατσαρόλα

Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα είδη του κιμά, το κόψιμο, το μαγείρεμα και τη συντήρησή του στο ψυγείο ή στην κατάψυξη✍
Ο κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτη από κομμάτια της επιλογής του». Αυτή την ταμπέλα θα τη δείτε σε όλα τα κρεοπωλεία, καθώς ο κιμάς είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι κρέατος και κάθε κοπή έχει διαφορετικό ποσοστό λίπους και διαφορετική υφή – δύο παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για το σωστό μαγείρεμα.

Ποια κομμάτια επιλέγουμε για κάθε μαγείρεμα;✍
Κιμάς από μοσχαρίσια λάπα: Η πλέον κλασική επιλογή. Έχει αρκετό λίπος και το βάρος του μειώνεται αισθητά στο μαγείρεμα. Κατάλληλος για σάλτσες για ζυμαρικά.

Κιμάς από μοσχαρίσιο στήθος: Με αρκετό λίπος και πολλή νοστιμιά, είναι ιδανικός για κεφτεδάκια, μπιφτέκια και burgers όπως τα κάνουν αυθεντικά στην Αμερική από το δικό τους brisket.

Κιμάς από ελιά και κιλότο: Άπαχος κιμάς, ωραία επιλογή για μπιφτέκια, για σάλτσες, για κεφτεδάκια.

Χοιρινός κιμάς από σπάλα ή μπούτι: Για λαχανοντολμάδες και κεφτεδάκια. Στα κεφτεδάκια μπορούμε να αναμείξουμε μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό σε αναλογία 60:40.

Ο κιμάς από φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας κόβεται σε ξεχωριστή μηχανή. Είναι άπαχος και ιδανικός για μπιφτέκια, αξίζει να τον δοκιμάσετε σε όλες τις συνταγές που μαγειρεύετε με μοσχαρίσιο κιμά.

Κιμάς από αρνίσιο μπούτι: Δύσκολη περίπτωση, καθώς το ξεκοκάλισμα του αρνιού είναι χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία. Είναι ιδανικός για κεμπάπ, αν τον αναμείξετε με μοσχαρίσιο σε αναλογία 40:60.

Πώς συντηρούμε τον κιμά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;✍
Καλό είναι να προμηθευόμαστε την ποσότητα κιμά που θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα. Τον μεταφέρουμε από τη συσκευασία του κρεοπωλείου σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο και τον διατηρούμε μέχρι 24 ώρες στο κάτω ράφι του ψυγείου μας με τη χαμηλότερη θερμοκρασία ή τον μοιράζουμε σε σακουλάκια τροφίμων και τον βάζουμε στην κατάψυξη. Πατάμε τα σακουλάκια για να γίνουν όσο το δυνατόν επίπεδα, έτσι ώστε να τα ξεπαγώσουμε ευκολότερα. Με αυτό τον τρόπο δεν πιάνουν πολύ όγκο στην κατάψυξη. Επίσης, γράφουμε στο σακουλάκι το είδος του κιμά και την ημερομηνία που μπήκε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη ο κιμάς μπορεί να συντηρηθεί μέχρι 3 μήνες. ?Καλό είναι να γνωρίζετε πως όσο μένει ο κιμάς στην κατάψυξη αφυδατώνεται, καθώς τα υγρά του παγώνουν και, μόλις ζεσταθεί το μπιφτέκι ή η σάλτσα, νερουλιάζει και στεγνώνει. Οπότε, κρατήστε τον στην κατάψυξη όσο γίνεται πιο λίγο.

Πώς ξεπαγώνουμε τον κιμά;✍
Τον αφήνουμε να ξεπαγώσει αργά, σχεδόν για μία μέρα στο κάτω ράφι της συντήρησης, διατηρώντας τον στη συσκευασία που τον είχαμε στην κατάψυξη.

Απαράβατος κανόνας✍ ?Εννοείται πως δεν ξαναβάζουμε στην κατάψυξη κιμά που έχουμε αποψύξει.

Τι κάνουμε με τον ζυμωμένο κιμά;
?Ο ζυμωμένος κιμάς δεν πρέπει να μείνει πάνω από μία μέρα στη συντήρηση. Αν δεν τον μαγειρέψουμε, θα πρέπει να πλάσουμε τα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια και να τα βάλουμε στην κατάψυξη. ?Πρώτα πλασμένα σε ένα ρηχό ταψάκι πάνω σε λαδόκολα για να παγώσουν και μετά σε σακουλάκια τροφίμων, χωρισμένα σε μερίδες για να τα ξεπαγώσουμε ευκολότερα.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον μαγειρεμένο κιμά με σάλτσα ντομάτας.?Χωρίστε τον σε μερίδες σε δοχεία τροφίμων ή σακουλάκια και αφήστε τα στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.

Κιμάς: Από το κρεοπωλείο στην κατσαρόλα... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *