ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ του ονείρου….!!!!…


ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ του ονείρου….!!!!
Τραγανός και μελενιος…. μέχρι και το τελευταίο του φυλλαράκι!!!!!
Ένα γλυκάκι πάντως καιρού…….που όμως έχει κι αυτος την τιμητική του τα Χριστούγεννα!!!!
Ο καλός μπακλαβάς εκτός από καλό βούτυρο ……(αν και παλιά τον έφτιαχναν και με λάδι) θέλει και καλής ποιότητας μέλι …….!!!!!
Δοκιμάστε να βάλετε μέλι στο σιροπακι….είναι αυτό που θα απογειώσει τον μπακλαβά σας!!!!
ΔΕΝ λασπωνουν τα φύλλα…..και κρατάει το σιροπακι του μέσα στις στρώσεις ….κι όχι μέσα στο ταψί!!!!
Για ταψί 38 νούμερο.
Για τη γέμιση
800 γρ φύλλο για μπακλαβά( αν μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποια βιοτεχνία παραγωγής φύλλου,είναι το πιο ψιλό φύλλο και βγάζει περίπου 70 φύλλα) ή
1 κιλό καλής ποιότητας φύλλο Βηρυτού.
500 γρ καρύδια
1 κ.σ κόφτη κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ ζάχαρη
2 φλ. περίπου βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα ( εγώ προτιμώ το φυτικό βούτυρο άριστον με 5% βούτυρο) θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ.
Για το σιρόπι
5 φλ. ζάχαρη
4 1/2 φλ. νερό
2 φλ. και 1/4 ακόμα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
Εκτελεση
Τρίβω στο μουλτι λίγα λίγα τα καρύδια όχι σκόνη αλλά ούτε και χοντρά , για να στέκονται ωραία μέσα στα κομμάτια.
Ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Βουτυρωνω καλά το ταψί μου και στρώνω 30 φύλλα κάτω στον πάτο βουτυρωνοντας τα ένα ένα πασπαλιστα. Πασπαλιζω με τη γέμιση και στρώνω 4 φύλλα πάλι βουτυρωμενα. Πασπαλιζω πάλι γέμιση πάλι 4 φυλλα πασπαλιζω με γέμιση ,επαναλαμβάνω άλλη μια φορά. Γυρίζω τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και στη μέση που δεν έχει καλυφθεί με φύλλα καλύπτω με φύλλα τα οποία κόβω στη μέση …τόσα όσα για να ευθυγραμμιστεί ο μπακλαβάς μου και να μην γουβωνει στη μέση.Καλυπτω με τα υπόλοιπα φύλλα που μου έχουν απομείνει χωρίς να ξεχνώ να βουτυρωνω( και την επιφάνεια καλά). Χαράζω μπακλαβάδωτα τον μπακλαβά μου με προσοχη όχι μέχρι κάτω κάτω. Έχω προθερμανει καλά το φούρνο μου στους 160 – 165 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνω για μιάμιση ώρα και παραπάνω να χρυσαφισει καλά και να ψηθεί μέχρι μέσα!!!!!
Βγάζω το γλυκό μου και αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρολιτσα βάζω τη ζάχαρη ,το νερό ,την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζω ακριβώς 5 λεπτά. Προσθέτω το μέλι και βράζω αλλά 5 λεπτά με το ρολόι. Σιροπιαζω με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνω να τραβήξει και σερβίρω την επόμενη μέρα!!!!!
Μικρά μυστικά.
Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα για να ψηθεί μέχρι μέσα, το σιροπακι πρέπει να είναι λίγο βαρύ .
Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς βγαίνει θεοτραγανος μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και ωραία μελομενος!!!! Δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου σιροπακι στο ταψί καθώς στέκεται μέσα στον μπακλαβα!!! Δεν βάζω λεμόνι …το σιροπακι δεν ζαχαρωνει λόγω του μελιού.
Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο Βηρυτού μοιραστε τα φύλλα σας ( στη μέση θα χρειαστείτε 12 φύλλα αφού κάνουμε τρεις στρώσεις γέμισης με 4 φύλλα κάθε φορά) Κρατήστε 3 -4 φύλλα για το γέμισμα στη μέση του μπακλαβά για να μην γουβωνει και να τον ευθυγραμμισετε όταν γυρίσετε τα υπόλοιπα φύλλα προς τα μεσα και μοιραστε για τη βάση και την κάλυψη του μπακλαβά.(περισσότερα για τη βάση)
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!
Εδώ σας έχω ένα βοηθητικό βιντεάκι
για το πώς μπορούμε να κόψουμε αστεροειδή τον μπακλαβά μας https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=hutF_E0kmqQ

Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ του ονείρου....!!!!... 1
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ του ονείρου....!!!!... 2
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ του ονείρου....!!!!... 3


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *