ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ❪Μην τον “χαλβαδιάζετε”…… Δοκιμάστε τον❫…


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ❪Μην τον “χαλβαδιάζετε?”…… Δοκιμάστε τον?❫

Σήμερα έφτιαξα τον παραδοσιακό χαλβά για να γλυκάνω το νέο μήνα?? Η συνταγή είναι γνωστή, αλλάζει μόνο η ποικιλία των ξηρών καρπών που προσθέτουμε και το πόσο χρόνο καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι!!

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι:

4 1/2 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη λευκή ή καστανή
1 ξύλο κανέλλας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
5- 6 γαρίφαλα

Για το μείγμα με το σιμιγδάλι:

2/3 κούπας σπορέλαιο (ή ακόμη καλύτερα σησαμέλαιο)
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό (συνήθως βάζω 1,5 κούπα χονδρό και 0,5 κούπα ψιλό)
1 1/2 με 2 κούπες διάφοροι ξηροί καρποί αποφλοίωμένοι (αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης)

Καρύδια και κανέλλα για το πασπάλισμα!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5-7 λεπτά.

Παράλληλα βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και μόλις κάψει αλλά πριν καπνίσει, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μυρίσει γλυκά το σιμιγδάλι και να σκουρύνει ελάχιστα.

Τότε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το καβούρντισμα, όσο θέλουμε (Όσο πιο πολύ το καβουρντίσουμε τόσο πιο νόστιμος γίνεται ο χαλβάς, αλλά φυσικά και τόσο πιο βαρύς).

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.

Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τον χαλβά, μέχρι να γίνει μια μπάλα και να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να σταθεί για λίγο σκεπασμένο με μια πετσέτα και μετά τον αδειάζουμε σε φόρμα ή σε μικρά ατομικά φορμάκια.

Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με καρύδια και κανέλα. Καλή όρεξη?

Διατηρείται στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου!!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ❪Μην τον “χαλβαδιάζετε”…… Δοκιμάστε τον❫... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *