Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά!


Καλησπέρα σας!!!!💗
Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν σήμερα ξεκινούν και οι προετοιμασίες σε όλα τα ελληνικά σπίτια και νοικοκυριά για τον εορτασμό της Ανάστασης του Κυρίου . Οι καλονοικοκυράδες ζυμώνουν ψωμί, φτιάχνουν τα τσουρέκια , πλάθουν πασχαλιάτικα κουλουράκια και βάφουν τα κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε πολλά μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό μέχρι το επόμενο Πάσχα!!!
Μοσχομυρίζουν καθαριότητα οι γειτονιές και ευωδιάζει η πλάση από τα ανοιξιάτικα λουλούδια!!!
Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά !!!Διατηρούνται φρέσκα μέχρι την τελευταία μπουκιά!!! Φανταστική παλιά δική μου παραδοσιακή συνταγή!!!.

Η Συνταγή μας!!!!
Υλικά:
ΒΑΣΙΚΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ:
Ένα κιλό αλεύρι για τσουρέκια, εγώ χρησιμοποιώ το αλεύρι Robin hood,εδώ προσοχή το πακέτο είναι 907 γραμμάρια, θα συμπληρώσετε μέχρι να γίνει ένα κιλό!!!Το αλεύρι πάντα κοσκινισμένο και τα υλικά μας ζυγισμένα ακριβώς !!!
400 -500 γραμμάρια ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε.
4 αυγά
100 γρ βούτυρο φρέσκο, όχι μαργαρίνη
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο, πλήρες χλιαρό.
90 γραμμάρια μαγιά φρέσκια, εγώ χρησιμοποιώ το χρυσό χελιδόνι, ειδική για γλυκές παρασκευές !!
Ένα κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι,σκόνη!!!
Μισό κουταλάκι του γλυκού κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο, σκόνη
2 σταγόνες μαστίχα ή μαστίχα κοπανισμένη 2-3 δάκρυα
Ένα τρίτο του φλυτζανιού του καφέ ούζο
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο ότι έχετε ή ότι σας αρέσει.
Το χυμό μισού λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε 1/3 του κουταλιού του γλυκού σόδα!!!
2-3 σταγόνες βανίλια υγρή
Ελάχιστο αλάτι
Βγαίνουν τρία μεγάλα τσουρέκια!!!
Για την ενεργοποίηση της μαγιάς μόνο εμφιαλωμένο νερό!!!
ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ

Ένα ολόκληρο αυγό
Ένα ασπράδι.

Φιλέ αμυγδάλου, κόκκους ζάχαρης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για αφράτα τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε ένα μπόλ, προσθέτουμε μια κουταλιά από τη ζάχαρη και 1/3 ποτήρι του νερού νερό χλιαρό αν έχετε εμφιαλωμένο ακόμα καλλίτερα . Διαλύουμε τη μαγιά , προσθέτουμε λίγο αλεύρι σιγά σιγά μία ή δύο κουταλιές (όχι από το ζυγισμένο) ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό ,προσοχή όχι ζεστό να μην καεί η μαγιά!!
Λιώνουμε το βούτυρο ή στα μικροκύματα ή σε κατσαρολάκι .
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας σαν λευκή κρέμα, προσθέτουμε το κακουλέ, το μαχλέπι,το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα,το αλάτι και το ούζο . Ακολούθως προσθέτουμε λίγο γάλα και λίγο αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού με τη σόδα!!!Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν καλά και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο κάδο του μίξερ!!!Εξακολουθούμε να ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής ρίχνοντας λίγο λίγο το βούτυρο σαν χοντρό κορδόνι για 20 -25 λεπτά μέχρι η ζύμη να έχει μαζευτεί γύρω από το γάντζο και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια γιατί έχει ενεργοποιηθεί η γλουτένη . Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.ΠΡΟΣΟΧΗ ,ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ, μόνο στην περίπτωση που σας ξέφυγε παραπάνω υγρό και η ζύμη σας φαίνεται πολύ πολύ πολύ μαλακή ρίξτε μία….. ή δύο κουταλιές αλεύρι!!
Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα αέρος, εγώ βάζω τη λεκάνη τυλιγμένη με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται η ζυμη μας και να διατηρεί την υγρασία της μέσα στο φούρνο τον οποίο έχω προθερμάνει πρώτα στους 50 βαθμούς στον αέρα και τον έχω κλείσει πριν βάλω τη λεκάνη με τη ζύμη των τσουρέκιών!!!Όταν φουσκώσει η ζύμη των τσουρεκιών μας τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε!!!(έχω αναρτήσει το βίντεο με τον τρόπο που το κάνω )Εγώ ζυγίζω τη ζύμη για να είναι ίσου βάρους η ζύμη ώστε τα τσουρέκια να είναι ισομεγέθη και να ψηθούν ομοιόμορφα την ίδια ώρα!!!Για να μην κολλήσουν τα τσουρέκια μεταξύ τους τοποθετώ λαδόκολλα ενδιάμεσα τους ώστε η λαδόκολλα να εμποδίσει τα τσουρέκια να κολλήσουν και έτσι ψήνονται γύρω γύρω ωραία και έχουν ωραία όψη!!!
Δεν αλευρώνουμε ποτέ μια φουσκωμένη ζύμη τσουρεκιού αλλά ούτε πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που δουλεύουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια.Όταν έχει ενεργοποιηθεί η γλουτένη σωστά και έχουν φουσκώσει καλά η ζύμη δεν κολλάει!! Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε, μόνο λίγο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας είναι αρκετό για να την πιάσουμε όσο μαλακή κι αν είναι.
Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν σκεπασμένα!!!! Όταν φουσκώσουν αλοίφουμε με αυγό, αφήνουμε πέντε λεπτά να ηρεμήσουν μετά το άλοιμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε θερμοκρασία 150 βαθμών στον αέρα για 30 έως 37 λεπτά το πολύ για μεγάλα τσουρέκια και 25 λεπτά για μικρότερα!!
Μέσα στο φούρνο τοποθετώ ένα μπολ ή ένα ταψάκι με καυτό νερό, κάτω κάτω στο φούρνο, την ώρα που ψήνουμε τα τσουρέκια ,το ταψάκι το τοποθετούμε στο φούρνο πριν βάλουμε τα τσουρέκια για ψήσιμο. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν θα γυαλίσουν την ζύμη των τσουρεκιών και θα τα διατηρήσουν μαλακά στο εσωτερικό τους αφού ψηθούν. .!!!
Πολλές φίλες με ρωτούν αν δεν έχουν κουζινομηχανή πως θα ζυμώσουν τα τσουρέκια ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν οι κόρδες!!!
Θέλει αρκετό ζύμωμα με τα χέρια, αλλά δε ζυμώνουμε όπως γνωρίζουμε με μπουνιές τα χέρια μας αλλά τραβάμε τη ζύμη μας με τα χέρια μας και τη διπλώνουμε ,αν κουραστούμε αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για λίγο 4 με 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, τραβάμε και διπλώνουμε !!!Αφήνουμε πάλι τη ζύμη σκεπασμένη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία!!Περίπου 30 με 35 λεπτά χρειάζεστε για να ζυμωθεί σωστά!!Αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη σας!!
Πολλές φίλες θέλουν να βάλουν στο τσουρέκι κόκκινο αυγό, θα σας πω τι κάνω εγώ, βράζω ένα αυγό ,το τυλίγω με λαδόκολλα και το τοποθετώ στο τσουρέκι!!!Όταν ψηθεί το τσουρέκι ,βγάζω το αυγό, μένει το κενό και εκεί στη θέση αυτή τοποθετώ το βαμμένο αυγό αφού το τυλίξω από τη μέση και κάτω με μια μεμβράνη για να μην κοκκινήσει το τσουρέκι από τη βαφή !!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ !!!ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ!!!

Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά! 1
Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά! 2
Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά! 3
Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά! 4
Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα,γεμάτα κόρδες και φουσκωτά! 5


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *