Πεπόνι γλυκό του κουταλιού…


Πεπόνι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

• 1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
• 1 βανίλια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση

Κόβουμε το πεπόνι σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες, το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο τουλάχιστον ώρες, να σφίξουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε (με τρυπητή κουτάλα), το πεπόνι απ᾿ την κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10′ – 12′, μέχρι να δέσει ελαφρά.

Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, το πεπόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10′ ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι, (προσοχή γιατί φουσκώνει!).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Πεπόνι γλυκό του κουταλιού... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *