Σπιτική Φέτα…


Σπιτική Φέτα

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
6 κιλά γάλα (μισό κατσικίσιο, μισό πρόβειο)

2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα

1 κ.σ. (όχι πολύ γεμάτη) ξύδι

1 κ.γ. κοφτό αλάτι ψιλό

Πυτιά στην μύτη στο κουταλάκι του γλυκού (ίσα με το μικρό μας νυχάκι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε να βράσει να πάει με το θερμόμετρο στους 75 βαθμούς. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κατεβεί στους 40 βαθμούς.
Βάζουμε την πυτιά σε ένα ποτήρι με λίγο κρύο νερό, το αλάτι, το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνουμε την πυτιά στο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε την πέτσα από το γιαούρτι και το ανακατεύουμε να γίνει κρέμα. Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη, σκεπασμένη καλά και δεν την κουνάμε καθόλου για 1 ώρα. Μετά ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, το πιέζουμε να δούμε αν έχει πήξει.
Το κόβουμε σταυρωτά με την κουτάλα μέχρι κάτω το αφήνουμε 10 λεπτά να ανέβει ο τυρόγαλος.
Στη συνέχεια γεμίζουμε μέχρι πάνω τα καλούπια που τα έχουμε πάνω σε σχάρα και ένα ταψί από κάτω να φεύγει ο τυρόγαλος.Σπιτική Φέτα
Το αφήνουμε 1 ώρα και μετά σιγά σιγά το αναποδογυρίζουμε να πάρει το καλούπι και από την άλλη πλευρά, ενώ συγχρόνως αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
Το αφήνουμε έτσι για 3 μέρες. Κάθε πρωί τα αλατίζουμε και το γυρνάμε από την άλλη. Πρέπει να δούμε να μη στάζει ο τυρόγαλος και όταν το πιέζουμε να είναι σφιχτό.
Για την άλμη θα χρειαστούμε για κάθε λίτρο νερού 70γρ. χοντρό αλάτι, το οποίο ρίχνουμε στο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε τη φέτα σε δοχείο ή τάπερ, ολόκληρη ή κομμένη σε κομμάτια και βάζουμε άλμη να καλύψει τη φέτα. Βάζουμε ένα πιάτο, λίγο βάρος για μην ανέβει πάνω η φέτα.
Κλείνουμε καλά το δοχείο και διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο για καιρό.

Ευδοκία Παπαμακαρίου

Σπιτική Φέτα... 1
Σπιτική Φέτα... 2
Σπιτική Φέτα... 3


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *