ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !…


ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !
ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΓΙΑ!

#BEST OF !!!!!

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

#Φτιάχνω πάντα τριπλή ή τετραπλή δόση!

Πάμε για άλλον έναν γύρο!
Γιατί αυτά τα τσουρέκια ποτέ δεν είναι αρκετά!
Μυρωδάτα ,αφράτα με υπέροχη γεύση και με πολλές ίνες!

Υλικά:
500γρ.αναπιασμένο φυσικό προζύμι
(70 γρ. φ. προζμ.+160γρ.νερό +270γρ.αλεύρι)

250γρ.γάλα πληρες χλιαρό ,όχι καυτό ( προσοχή να μην κάψουμε το προζύμι)
150γρ. λιωμένο βούτυρο φρέσκο
400-420 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
100 γρ. Φυσικό χυμό
πορτοκάλι 🍊
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

800-850 γρ.αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο + 270 γρ. για το ανάπιασμα προζύμιου

#Αλεύρι έβαλα ,το Καναδέζικο RH

1 πρέζα αλάτι
14 γρ. Μαχλέπι σε σκόνη( 1 φακελάκι)
8 γρ. κακουλέ ( κάρδαμο)σε σκόνη
4 γρ. μαστίχα Χίου σε δάκρυ
( Την αλέθω στο multi με 2κσ ζάχαρη)
2 βανίλιες

Για επάλειψη:
Αυγό + 2 κγ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

Για πασπάλισμα:
Αμύγδαλο φιλέ η τριμμένο

ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ :

70γρ.προζύμι(από την ΜΑΝΑ)
270γρ.αλεύρι για τσουρέκια
160γρ.νερό εμφιαλωμένο

Τα ανακατεύω καλά σε βαθύ μπωλ και σκεπάζω με μεμβράνη!
Αφήνω 10-12 ώρες να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει ή ένα ολόκληρο βράδυ, εκτός ψυγείου!

Χτυπάω με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη και τον χυμό να αφρατέψουν και να λιώσει τελείως η ζάχαρη !
Διαλύω το αναπιασμένο προζύμι στο χλιαρό γάλα ,ανακατεύοντας καλά με τα χέρια και τα βάζω σε μεγαλύτερο και βαθύ μπωλ αλλά όχι πολύ φαρδύ!
Προσθέτω το μίγμα των αυγών, το αλάτι και τα αρωματικά!
Βάζω το μισό αλεύρι,ανακατεύω καλά το μίγμα και αφήνω για 15 λεπτά να ξεκουραστεί!
Προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνω και διπλώνω την ζύμη καλά για μερικά λεπτά!
Τέλος το λιωμένο βούτυρο!
Η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια!

#α)Την αφήνω 2,5 ώρες να ξεκουραστεί και ανά
40-45 λεπτά βγάζω τη ζύμη και ξανά ζυμώνω συνολικά 5 φορές περίπου,στο χρονικό αυτό διάστημα!
Μετά από 2,5 ώρες χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια!

#β) εναλλακτικά ( και ευκολότερο ) ,αφήνω την ζυμη σκεπασμένη ,αρκετές ώρες να φουσκώσει (10-14 ώρες) εκτός ψυγείου!

*Τα ζυγίζω ώστε το κάθε τσουρέκι να είναι 750 γρ. περίπου( 3 τεμ. αν δεν κάνω μικρότερα)
*Φτιάχνω και μικρότερα των 500 γρ. και σαλιγκαράκια των 300 γρ και τα οποία ψήνω λιγότερα λεπτά!
Τα πλάθω και τα αφήνω 2-3 ώρες να φουσκώσουν σκεπασμένα χαλαρά με μεμβράνη και πετσέτα!

#Αν κάνω διπλή η τριπλή δόση ,δεν τα πλάθω όλα μαζί αλλά σταδιακά ,υπολογίζοντας τον χρόνο φουσκώματος των επόμενων και ψησίματος των προηγούμενων τσουρεκιών μου,γιατί αν μείνουν πολύ στην αναμονή μπορεί να ξεφουσκώσουν!

#Τips:

*Πλάθω τα κορδόνια για τις πλεξούδες ,τις σκεπάζω στο πάγκο μου με μια πετσέτα για ,
5-8 λ και μετά ανοίγουν ευκολοτερα!

*Aλείφω τον πάγκο και τα χέρια μου κάθε φορά που πλάθω με ελάχιστο σπορέλαιο !

*Ένα ζεστό σημείο για να φουσκώσουν γρηγορότερα η ζύμη και τα τσουρέκια αφού τα πλάσω, σκεπασμένα με μεμβράνη και πετσέτα , είναι ο φούρνος στους 30-35 β (προσοχή όχι περισσότερους βαθμούς) στον αέρα για 20-25 λ και συνεχίζω τον υπόλοιπο χρόνο φουσκώματος με σβησμένο τον φούρνο!

#Αφού φουσκώσουν τα αλείφω προσεχτικά με το διάλυμα αυγού !
Πασπαλίζω με το αμύγδαλο!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β για 40-45 λεπτά,στις αντιστάσεις αλλά στην μεσαία θέση φούρνου!

Βουαλά!
Μαργαριτα Καριωτου
ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !... 1
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !... 2
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !... 3
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !... 4
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !... 5


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *