Τυρί της πόσσας, το κόκκινο τυρί της Κω…


Τυρί της πόσσας, το κόκκινο τυρί της Κω?? Ξέρετε ότι : Τυρί της πόσσας ή τυρί της ξυδιάς ή κρασοτύρι ή κόκκινο τυρί όπως και να το πεις αποτελεί το Κώτικο προϊόν το οποίο δεν λείπει από κανένα σπίτι του νησιού και συνοδεύει αρκετά φαγητά ή φρούτα του καλοκαιριού! Ο σημερινός τρόπος κατασκευής και συντήρησης διαφέρει με τον τρόπο που εφάρμοζαν πριν από την παρουσία των ψυγείων. Παλιότερα τα έβαζαν σε πήλινα δοχεία-πιθάρια, νελιχτά από μέσα (υαλόμενα εσωτερικά). Αφού έριχναν την πόσσα σε ένα άλλο δοχείο-λεκάνη, πρόσθεταν αλάτι και έβαζαν ένα αυγό το οποίο έπρεπε να “ανέβει”. Τότε έριχναν την πόσσα μέσα στο πιθάρι που είχαν τοποθετήσει τα τυριά μέχρι να χωστούν. Κάποιες νοικοκυρές πρόσθεταν λίγο λάδι από πάνω και πιπέρι. Το πιθάρι με τα τυριά το αποθήκευαν σε δροσερό μέρος του σπιτιού, τον αμποκρίατο, μαζί με τις άλλες κουμπάνιες. Μοναδικός συνδυασμός με πλυζίνα!

Τυρί της πόσσας, το κόκκινο τυρί της Κω... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *