Τυροψωμο της Άννας- σκέτο κέντημα!…


Τυροψωμο της Άννας- σκέτο κέντημα!

Συνταγή:
2 αυγά το 1 κρόκο είναι για από πάνω
3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. γιαούρτι
400 ml νερού
1 κ.σ ζάχαρη
1 κύβος μαγιάς η 2 φακελάκια ξηρή
1 κιλό αλεύρι ( περίπου)
Από πάνω
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας. λάδι
1 κουταλιά της σούπας. γάλα
Πρώτα, διαλύστε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 250 ml ( από το σύνολο400 μλ) χλιαρού νερού. Προσθέστε 6-7 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το αλάτι, το γιαούρτι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό ( 150 μλ) . Προσθέστε το μίγμα με τη μαγιά και ανακατέψτε καλά. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα. Ζυμώστε μια μαλακή, ζύμη. Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 ώρα.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο περίπου ίσα μέρη.
Το πιο μικρό κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλο ελαφρώς μικρότερο από τη διάμετρο του ταψιού – 35 cm. Τοποθετήστε το σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος. ( εγώ έβαλα βούτυρο)
Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας το φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρώτο. Βάζουμε ένα ποτήρι στη μέση του, θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τα σκισιματα . Δείτε της Φωτογραφίες βήμα βήμα στο πρώτο σχόλιο.
Εγώ πάνω στο πρώτο φύλλο έβαλα τυρί φετα με αυγο.
Μόλις τελειώσουμε με όλες τις πλεξούδες, απλώστε το δεύτερο φύλλο πάνω από των πρώτο. Σπρώχνουμε τα άκρα του δεύτερου φύλλου κάτω από το πρώτο. Με ένα ποτήρι κόψτε τη μέση από τα δυο δύο φύλλα και κάντε τα σχέδια. Το τριαντάφυλλο και τα φύλλα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 με 40 λεπτά.
Αφού ψηθεί, ραντίζετε με κρύο νερό και σκεπαστε .

Αννα Κασσανδρεια-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τυροψωμο της Άννας- σκέτο κέντημα!... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *