Φασόλια γίγαντες στην γάστρα…


Φασόλια γίγαντες στην γάστρα
Υλικά:
500 γρ. γίγαντες – 1 συσκευασία
1 μικρή πιπεριά
3 κρεμμύδια ξερά
3 κλωναράκια σέλινο
3 κλωναράκια μαϊντανό
1 κιλό ντομάτες
2 καρότα
1 κουτ. γ. σπιτική σάλτσα καυτερής πιπεριάς η ότι άλλο καυτερό διαθέτουμε -προαιρετικά-
1 κουτ. γ. πάπρικα γλυκιά
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Ανθό αλατιού
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο c στις αντιστάσεις. Βάζουμε τους γίγαντες στην χύτρα με νερό, και μόλις πάρουν βράση το πετάμε, τους ξενερίζουμε, και τους ξαναβάζουμε στην χύτρα ανάλατους, με καθαρό νερό, και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της χύτρας μας, τους μισοβράζουμε.
Κόβουμε τις ντομάτες, τις πολτοποιούμε στο μούλτι, τις βάζουμε σε λεκάνη, ανακατεύουμε την πάπρικα, και την σάλτσα καυτερής πιπεριάς, – αν βάλουμε- κόβουμε τα καρότα, τα 2 κρεμμύδια –το τρίτο το κρατάμε για την επιφάνεια- χωρίζουμε τα κλωναράκια μαϊντανού, και σέλινου, από τα φύλλα τους, τα κλωναράκια τα δένουμε με σπάγκο, φτιάχνοντας ένα ματσάκι, τα φύλλα τα ψιλοκόβουμε, βάζουμε τα κομμένα καρότα και τα κρεμμύδια, μέσα στην σάλτσα ντομάτας , εκτός από τα κλωναράκια και τα φύλλα τους.
Ανοίγουμε την χύτρα, μετράμε και κρατάμε, μισό φλυτζάνι από το ζωμό που έβρασαν τα φασόλια, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε μέσα στην λεκάνη με την σάλτσα, και τα λαχανικά, προσθέτουμε τον ζωμό τους, το ελαιόλαδο, αλατίζουμε, ανακατεύομε όλα τα υλικά, και μεταφέρουμε το μείγμα στην γάστρα. Στην επιφάνεια, βάζουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου, και μαϊντανού, τα κλωναράκια στην μέση της γάστρας, και το τρίτο κρεμμύδι στην επιφάνεια κομμένο σε ροδέλες.
Σκεπάζουμε την γάστρα μας, την βάζουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 2.30 ώρες. Μόλις περάσουν, σβήνουμε τον φούρνο μας, και αφήνουμε τα φασόλια μέσα σκεπασμένα άλλη μισή ώρα, να ησυχάσουν μόνα τους. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε το ματσάκι, με τα κλωνάρια μαϊντανού – σέλινου, και το πετάμε.
Καλή όρεξη!

Matula Giasirani

Φασόλια γίγαντες στην γάστρα... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *