Χατάδες Καρπάθου (Γλυκό)…


Χατάδες Καρπάθου (Γλυκό)?

Για 50 – 60 χατάδες

Για τη ζύμη❣️

4 κούπες αλεύρι

¾ κούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος

1/2 κούπα αλισίβα

½ κούπα λάδι

1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ

½ κούπα λάδι

¼ κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 κρόκος αυγού

½ κούπα ζάχαρη

Για τη γέμιση❣️

1 κούπα σουσάμι

Λίγο μοσχοκάρυδο

1 κούπα αμύγδαλο, ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χονδροκομμένα

1 κουταλάκι γαρύφαλο

1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι της γέμισης❣️

½ κούπα νερό

¾ κούπας ζάχαρη

Για το πασπάλισμα❣️

Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη χτυπώντας το βούτυρο μαζί με το λάδι, την αλισίβα, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τον κρόκο. Έπειτα ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέηκιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα… χτυπώντας μέχρι να μαλακώσει η ζύμη. Ετοιμάζουμε τη γέμιση καβουρδίζοντας το σουσάμι και ανακατεύοντας το με την αμυγδαλόψυχα. Βράζουμε το σιρόπι και το προσθέτουμε στο μείγμα των αμυγδάλων μαζί με το γαρύφαλο, κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, όσο ένα μεγάλο καρύδι, τ’ανοίγουμε με τη παλάμη μας σε μικρή πιτουλα, βάζουμε στη μέση λίγη από τη γέμιση και την κλείνουμε δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου. Τοποθετούμε τους χατάδες σε ταψάκι αλειμμένο με λάδι ή βούτυρο, και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, προθερμασμένο επί 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους ραντίζουμε με ανθόνερο… και τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!

Χατάδες Καρπάθου (Γλυκό)... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *