Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου που πάσχουν από κατάθλιψη (Μέρος 2ο)…


Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου που πάσχουν από κατάθλιψη (Μέρος 2ο)

Κάτσε και άκου

Ακούγεται εύκολο, σωστά; Όμως είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαντάζεσαι.
Είναι συχνό να αντιδράμε στις απαντήσεις κάποιου για το πώς αισθάνεται, όμως κάποιες φορές δε χρειάζεται κάποια δράση ή αντίδραση, απλώς να ακούσουμε αυτό που έχει να πει και να δείξουμε συμπόνοια.

Η αντίδραση των ανθρώπων είναι να θέλουν να διορθώσουν το πως αισθάνονται οι άλλοι και αυτό περνάει πάλι το μήνυμα ότι «δεν είναι σωστό να αισθάνεσαι έτσι γιατί εγώ προσπαθώ να το διορθώσω για σένα».

«Αντίθετα, ας αναρωτηθούμε για το πως αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή και να δούμε αν μπορούμε να το μοιραστούμε και να το παρατηρήσουμε μαζί».

Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων δεν είναι επικοινωνία.
Το πώς ρωτάς την ερώτηση είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που ρωτάς.

Αυτές τις μέρες, μπορούμε να στέλνουμε μηνύματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όμως ίσως δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Είναι εύκολο για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος να κρύβουν την αλήθεια.

Μέσα από τα μηνύματα δε θα μάθεις ποτέ τι πραγματικά αισθάνονται, εφόσον δεν μπορούν εύκολα να εκφράσουν το βάθος αυτού που συμβαίνει και συνήθως το καλύπτουν.

Οι άνθρωποι με ηπιότερη μορφή κατάθλιψης- που πάνε σχολείο ή δουλειά αλλά δεν κάνουν άλλες δραστηριότητες- πάλι είναι εύκολο να κρύψουν την αλήθεια.

Η κλινική ψυχολόγος τονίζει ότι δε χρειάζεται όλες οι συζητήσεις να είναι μεγάλες και βαθυστόχαστες.

Κάποια άτομα με κατάθλιψη και άγχος μπορούν να βιώνουν μεγάλο βαθμό υπεραναλυτικής σκέψης, ανησυχία και αναμάσημα, όπου οδυνηρές σκέψεις επανέρχονται συνεχώς στο μυαλό του ατόμου, που τους κάνει να νιώθουν κολλημένοι, ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και τους υπερβαίνει.

«Προσπάθησε να ωθήσεις το φίλο σου σε κάποια κοινή δραστηριότητα». Κάποιες φορές το να αρχίσεις να μιλάς για τον αγώνα ποδοσφαίρου της Κυριακής ή την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix είναι το εισιτήριο για να διακόψεις τις οδυνηρές σκέψεις στο μυαλό του φίλου σου και να τον κάνεις να σκεφτεί κάτι άλλο».

Περισσότερα δείτε εδώ:
https://philosophyreturns.gr/pos-mporeis-na-voithiseis-toys-filoys-soy-poy-paschoyn-apo-katathlipsi/

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου που πάσχουν από κατάθλιψη (Μέρος 2ο)... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *