Έντουαρντ Βίτεν – Θεωρία υπερχορδών.


Έντουαρντ Βίτεν – Θεωρία υπερχορδών. 2
Έντουαρντ Βίτεν – Θεωρία Μ
Ο Έντουαρντ Βίτεν είναι ένας από τους προπορευόμενους ερευνητές του κόσμου στη θεωρία υπερχορδών. Το 1995, πρότεινε την ύπαρξη της Θεωρίας-Μ στο ετήσιο συνέδριο πάνω στη θεωρία χορδών, και την οποία χρησιμοποίησε για να εξηγήσει μια σειρά από παρατηρούμενους δυϊσμούς (dualities), ανοίγοντας ένα νέο πεδίο ερευνών στη θεωρία χορδών, και ανάβοντας τη σπίθα για τη λεγόμενη δεύτερη επανάσταση στις υπερχορδές. Πολλοί φυσικοί τον θεωρούν ως πραγματικό διάδοχο του Άινσταϊν.

Υπάρχουν πλέον πειστικές ενδείξεις ότι η θεωρία υπερχορδών αποτελεί μέρος μίας πληρέστερης θεωρίας, η οποία αποκαλείται συνήθως Θεωρία-Μ. Σημαντικό μέρος της γνώσης μας για τη θεωρία-Μ προέρχεται από το όριο χαμηλής ενέργειας, το οποίο περιγράφεται από την ενδεκαδιάστατη υπερβαρύτητα. Η Θεωρία-Μ παρέχει ένα ενοποιητικό πλαίσιο μέσω του οποίου οι θεωρίες υπερχορδών μπορούν να κατανοηθούν ως διαφορετικά ασυμπτωτικά όρια ενός μοναδικού παραμετρικού χώρου. Η θεωρία-Μ μιλάει για δέκα εις την πεντακοσιοστή σύμπαντα (ο αριθμός 10 με εκθέτη τον αριθμό 500), καθένα με τους δικούς του φυσικούς νόμους.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΝΤΕΟ: Το κομψό σύμπαν μέρος 2ο

https://www.youtube.com/watch?v=91rHfqUvXKs&t=121s

For Educational Purposes Only. Disclaimer: I do not own any copyrights of this video. No copyright infringement intended.



Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *