Αφιέρωμα 1821-2021 (μέρος 9), 200 χρόνια Ελληνικό κράτος, οι μεγάλες επιτυχίες…


Αφιέρωμα 1821-2021 (μέρος 9), 200 χρόνια Ελληνικό κράτος, οι μεγάλες επιτυχίες:

1. Η επανάσταση του 1821, ο πρώτος επιτυχημένος πόλεμος ανεξαρτησίας μετά την Αμερικανική Επανάσταση, το πρώτο Ευρωπαϊκό εθνικό κράτος (φωτο 1)

2. Επεκτείνεται εδαφικά, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αποκτά Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Δωδεκάνησα, η επέκταση της συνεχίστηκε με νικηφόρους αγώνες και στον επόμενο αιώνα

3. Το 1844, η Ελλάδα, το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία σε όλους τους άνδρες άνω των 25 ετών, πολλές ανεπτυγμένες χώρες έρχονται δεύτερες ( η Αγγλία μόλις το 1918!)

4. Καθιερώνει υποχρεωτική εκπαίδευση, το 1855 είχε 5.000 εγγεγραμμένους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η Γαλλία 20.000, δηλ. 4πλάσιους μόνο μαθητές με 20πλάσιο πληθυσμό από τον δικό μας. Το 1837, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο της Ανατολικής Μεσογείου!, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών στο Πανεπιστήμιο αναλογικά με τον πληθυσμό της σε ολόκληρη την Ευρώπη!

5. Η άφιξη στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση περίπου 1.300. 000 προσφύγων (περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας), η μεγαλύτερη μέχρι τότε οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία, από πολλούς θεωρείται το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του Ελληνικού κράτους, μπόλιασαν την χώρα με τον οικονομικό και πολιτιστικό τους δυναμισμό! Μετά την επιτυχή ενσωμάτωση, η Ελλάδα διέθετε τον πλέον ομοιογενή (εθνικά, γλωσσικά και θρησκευτικά) πληθυσμό σε ολόκληρη την Ευρώπη (μαζί με την Πορτογαλία)

6. Την άφιξη των προσφύγων, ακολούθησε η πιο επαναστατική μεταρρύθμιση στη νεότερη ιστορία, η αναδιανομή της γης, απαλλοτριώθηκαν 1.724 μεγάλα κτήματα, εγκαταστάθηκαν 130.000 άκληρες οικογένειες.

7. Η αντίσταση ενάντια στους Ναζί, η πρώτη και πλέον ηχηρή στην Ευρώπη, όταν άλλοι κατέρρευσαν ή συνεργάστηκαν!

8. Το Ελληνικό οικονομικό θαύμα, 1950-1970, ρυθμοί ανάπτυξης αγγίζοντας ετήσιο μέσο όρο 7-10%, με πληθωρισμό κάτω από το 2%, επίτευγμα συγκρίσιμο μόνο με εκείνα της μεταπολεμικής Γερμανίας και Ιαπωνίας.

9. Η αριστοτεχνική αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 εγκαινιάζοντας την πιο δημοκρατική και φιλελεύθερη εποχή που βίωσε η χώρα, μη αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, άψογη εναλλαγή κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος στην εξουσία, κατοχυρωμένο το δικαίωμα κάθε Έλληνα να λέει ότι του κατέβει.

10. Σήμερα, η μεταμόρφωση της χώρας χωρίς προηγούμενο, η παλιά καθυστερημένη Οθωμανική επαρχία παραμένει έστω και μετά από την κρίση, η πιο αναπτυγμένη χώρα στην γεωγραφική της περιφέρεια, παγκοσμίως στην 32η θέση ( ΟΗΕ, Human Development Project), η χώρα μας πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βγάζουν επιστήμονες που στην διασπορά θεωρείται η δεύτερη καλύτερη εθνική ομάδα στον κόσμο (μετά τους Ισραηλίτες).

Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ γράφει “Εδώ και 2 αιώνες, ποτέ καμία τόσο μικρή χώρα δεν κάνει τόσο θορυβώδη εμφάνιση στο παγκόσμιο προσκήνιο όσο θα δικαιολογούσε η δημογραφική, πολιτική ή οικονομική της βαρύτητα”.

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν είναι μικρή, μόνο στην Ευρώπη, 26 χώρες είναι μικρότερες από εμάς (Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, χώρες Βαλτικής κ.α), μια από σπουδαιότερες χώρες των τελευταίων αιώνων, η Ολλανδία είναι όσο η Β. Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), λίγο φρένο να βάζαμε στα πάθη μας θα είχαμε αξιοζήλευτη θέση.

Σήμερα τιμούμε τους ανώνυμους Έλληνες (και όχι μόνο τους επώνυμους) που το 1821 μας έδωσαν διαχρονικά υποδείγματα ανιδιοτέλειας, γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας, αρετές των οποίων την αξία αντιληφθήκαμε στην σημερινή υγειονομική κρίση.

Ο Μ. Καραγάτσης δίνει τον ορισμό του Έλληνα: «Είναι αυτός ο παράξενος άνθρωπος που με το ίδιο πάθος μπορεί να σκοτώσει και να σκοτωθεί σήμερα για μια υψηλή ιδέα, αύριο για ένα παράλογο πείσμα και μεθαύριο για ένα ευτελές συμφέρον».

Η χώρα μας έζησε πολλαπλές τραγωδίες και θριάμβους, με λάθη και καβγάδες, πορεύτηκε επί 200 χρόνια, επιβίωσε όμως γιατί ποτέ της δεν παραδόθηκε!
Τα πρώτα 100 χρόνια συγκροτήσαμε κράτος, τα επόμενα 100, αναπτυχθήκαμε, ας ευχηθούμε τα επόμενα 100 και να ευτυχήσουμε!

«Μόνο μια ήττα αποδέχομαι, αυτή που θα μου καταλογίσουν οι απόγονοι μου»

Χρόνια πολλά σε όλους!

Σημ. σε μέρες πανδημίας, το αίσθημα εθνικής περηφάνειας κάνει καλό και στην υγεία, τι κρίμα που στην σημερινή παρέλαση λόγω της μάσκας ολόκληρη η υφήλιος δεν καμάρωσε πρόσωπα «ωραίους ως Έλληνες»!

via Δημήτρης Τριάντος

#φιλότιμο #philotimo #Greece2021

Αφιέρωμα 1821-2021 (μέρος 9), 200 χρόνια Ελληνικό κράτος, οι μεγάλες επιτυχίες... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *