Βρίσκεται στην πόλη τους, την Καρδιτσα, από την περασμένη Κυριακή, προτού φτάσει…


Βρίσκεται στην πόλη τους, την Καρδιτσα, από την περασμένη Κυριακή, προτού φτάσει οποιοσδήποτε “επίσημος” από την πρωτεύουσα. Φέρνει μαζί του δυο μεγάλα καζάνια, τις κουτάλες του, κάποια υλικά, και πάνω από όλα τη μεγάλη του καρδιά κι ένα χαμόγελο που δεν σβήνει στιγμή από το πρόσωπό του.

Έστησε στο πάρκο του Παυσιλύπου την κουζίνα του και μια αποθήκη για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στο αναψυκτήριο. Έχει ήδη μοιράσει χιλιάδες μερίδες φαγητό και εκατοντάδες σακούλες με βασικά αγαθά σε πληγέντες στην πόλη και στα χωριά, με τη βοήθεια των εθελοντών της πόλης – νέα κυρίως παιδιά – που βοηθούν στο μαγείρεμα, στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, στο πακετάρισμα και στη διανομή του φαγητού, με εναν ενθουσιασμό που συγκινεί.

Μια εβδομάδα μετά, ελάχιστη ανάφορά γίνεται στην προσπάθεια αυτή, πέραν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μια εβδομάδα μετά, τα υλικά για το μαγείρεμα έχουν προέλθει και συνεχίζουν να προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών εντός και εκτός της περιοχής – ουδεμία σχέση υπάρχει με το Δήμο και τις δομές του και καμία προσφορά δεν έχει γίνει από εκεί.

Ρωτάνε κάποιοι ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι είναι αυτή προσπάθεια. Ιδού λοιπόν κάποιες πληροφορίες.

Ο “Άλλος Άνθρωπος” ειναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011. Μέσω της “κοινωνικής κουζίνας” μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας ανάγκες ανθρώπων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ταξιδεύοντας όπου τον χρειάζονται περισσότερο. Εθελοντές της περιοχής συνδράμουν κάθε φορά στο πολύτιμο έργο του.

Το 2015, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονοπουλος ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς”, όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο δηλώνοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού και όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού.

Η έδρα του είναι στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 122 στο Μεταξουργείο. Εκεί συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και προσφέρονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από εθελοντές εκπαιδευτικούς. Η ζωή και η δράση του αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ του Λουκά Αγέλαστου με τίτλο “Εγώ, ο Άλλος Άνθρωπος”.

Όπως λέει ο ίδιος, νιώθει ευτυχισμένος καθώς έχει βρει το νόημα της ζωής μέσα από την προσφορά.

* Αυτή την ώρα θα τον βρείτε στο Παυσίλυπο της Καρδίτσας. Μην τον αναζητησετε στο τηλέφωνο. Του το έκλεψαν χτες καθως οργάνωνε το μαγείρεμα της ημέρας…
Ο Αλλος Ανθρωπος Κοινωνικη Κουζινα Δωρεαν Φαγητο Για Ολους.

via Αναστασία Σπύρου

#philotimo #φιλότιμο

Βρίσκεται στην πόλη τους, την Καρδιτσα, από την περασμένη Κυριακή, προτού φτάσει... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *