Βρισκόμαστε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983, όπου ο αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Π…


🟠 Βρισκόμαστε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983, όπου ο αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Πετρόφ ήταν αξιωματικός υπηρεσίας στο Serpukhov-15, το μυστικό καταφύγιο έξω από τη Μόσχα που παρακολουθούσε το δορυφορικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας από τους δορυφόρους σηματοδότησε στη Μόσχα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκτοξεύσει πέντε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία. Η ευθύνη της απόφασης έπεσε στον 44χρονο αντισυνταγματάρχη Πετρόφ. Ήταν αλήθεια; Ο συναγερμός ήρθε σε περιόδους έντασης. Λίγες εβδομάδες πριν, σοβιετικοί πιλότοι είχαν καταρρίψει την πτήση 007 της Korean Air Lines και η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, γνωστή ως Able Archer, ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

🟠 Παρά τις ηλεκτρονικές ενδείξεις, ο Πετρόφ αποφάσισε – και ενημέρωσε τους άλλους – ότι ο δορυφορικός συναγερμός ήταν ένας ψεύτικος. Αυτή του η απόφαση ίσως να απέτρεψε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Δεν επιβραβεύθηκε όμως ποτέ για τη στάση του. Αντιθέτως ανακρίθηκε αδυσώπητα και σήμερα είναι ένας συνταξιούχος που ζει ξεχασμένος σε μια πόλη έξω από τη Μόσχα.

****************************
🟠 Αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του Βασίλη Αλεξάντροβιτς Αρκίποφ (30 Ιανουαρίου 1926 – 19 Αυγούστου 1998) αξιωματικού του Σοβιετικού Ναυτικού. Μεταφερόμαστε στην περίοδο της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Στις 27 Οκτωβρίου 1962 μια ομάδα έντεκα αντιτορπιλικών του Αμερικανικού Ναυτικού και του αεροπλανοφόρου USS Randolph εντόπισαν το πετρελαιοκίνητο πυρηνικά οπλισμένο σοβιετικό υποβρύχιο κλάσης Foxtrot B-59 κοντά στην Κούβα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, οι Αμερικανοί άρχισαν να ρίχνουν εκρηκτικά με σκοπό να αναγκάσουν το υποβρύχιο να ανέβει στην επιφάνεια για αναγνώριση. Δεν υπήρχε καμία επαφή από τη Μόσχα για αρκετές ημέρες και το υποβρύχιο ήταν πολύ βαθιά για να παρακολουθεί οποιαδήποτε κυκλοφορία ασυρμάτου. Oι επιβαίνοντες δεν γνώριζαν αν είχε ξεσπάσει πόλεμος. Ο καπετάνιος του υποβρυχίου, Βαλεντίν Γκριγκόριεβιτς Σαβίτσκι, πιστεύοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να είχε ήδη ξεκινήσει, ήθελε να εκτοξεύσει πυρηνική τορπίλη.

🟠 Τρεις αξιωματικοί του υποβρυχίου – ο Σαβίτσκι, ο πολιτικός αξιωματικός Ιβάν Σεμόνοβιτς Μασλένικοφ και ο υπαρχηγός Αρκίποφ – εξουσιοδοτήθηκαν να εκτοξεύσουν την τορπίλη εάν συμφωνούσαν ομόφωνα. Μεταξύ των τριών ξέσπασε διαφωνία, στην οποία μόνο ο Αρκίποφ ήταν κατά της εκτόξευσης. Ο Βασίλης απέτρεψε την εκτόξευση πυρηνικής τορπίλης και πιθανότατα και έναν πυρηνικό πόλεμο. Ο Τόμας Μπλάντον (τότε διευθυντής του Αρχείου Εθνικής Ασφάλειας) δήλωσε το 2002 ότι “ένας τύπος ονόματι Βασίλι Αρκίποφ έσωσε τον κόσμο”.

****************************
Πηγές: Washington post, Latin American studies, Wikipedia

#οιανθρωποικαιημουσικηειναιπολυκουλ

Βρισκόμαστε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983, όπου ο αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Π... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *