Γιατί οι έφηβοι ξυπνούν αργά;…


Γιατί οι έφηβοι ξυπνούν αργά;... 2
Γιατί οι έφηβοι ξυπνούν αργά;

Έχοντας υπόψη τις αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου κατά την εφηβεία, μερικοί γιατροί συστήνουν την καθυστέρηση του πρώτου μαθήματος στο λύκειο και γυμνάσιο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 9 ώρες, όμως οι έφηβοι ξαγρυπνούν και δεν μπορούν να αναπληρώσουν αυτό το ωράριο.
Κατά την εφηβεία το βιολογικό μας ρολόι αλλάζει προοδευτικά κατά 60-90 λεπτά. Έτσι οι διαδικασίες της πτώσης της θερμοκρασίας, της κορτιζόλης και της έκκρισης της μελανίνης επιβραδύνονται. Επιπλέον ο καινούριος τρόπος ζωής των νέων (τεχνολογία) και διάφοροι άλλοι εξωτερικοί παράγοντες συμβάλλουν στην αϋπνία και κατά συνέπεια καθυστερούν να ξυπνήσουν. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην σωματική και ψυχολογική υγεία των νέων. Το 30% των νέων στην Ευρώπη ηλικίας 15-19 ετών δεν τηρούν ένα φυσιολογικό ωράριο ύπνου γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι κατάφερναν να ζήσουν συγχρονισμένοι με τα «εσωτερικά ρολόγια» τους. Στον σύγχρονο κόσμο μας, ωστόσο, αυτό είναι ελάχιστα δυνατό.
Οι διαταραχές ύπνου, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, ακόμη και η άνοια συνδέονται με τον αποσυντονισμό του «εσωτερικού ρολογιού».
Όταν καταλάβουμε τη λειτουργία του, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και πιο υγιείς.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΝΤΕΟ: Χρονοβιολογία – Το Εσωτερικό μας Ρολόι (Chronobiology – How Our Body Clock Works)
Παραγωγή: HANFGARN & UFER – 2013

https://youtu.be/6DhJtPb4p9Q

For Educational Purposes Only.
Disclaimer: No copyright infringement intended.



Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *