Γνωριμία με τον Τιτάνα (Αποστολή Κασσίνι-Χόιχενς) Last Call for Titan (Cassini-Huygens Mission)




Αυτό το ντοκιμαντέρ θα μας ταξιδέψει σε έναν από τους τελευταίους αχαρτογράφητους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Η πρώτη επαφή με τον Τιτάνα έγινε το 1980 με το διαστημόπλοιο Voyager 1, όταν κατά την διάρκεια της εξερευνητικής του αποστολής, εισήλθε στο σύστημα του Κρόνου. Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του Voyager 1 ήταν η ύπαρξη μεθανίου στην ατμόσφαιρα η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους ερευνητές. Το μεθάνιο, ένα αέριο που περιέχει άνθρακα και αποτελεί ένα από τα δομικά συστατικά της ζωής.

Το 2004 το διαστημόπλοιο Κασσίνι-Χόιχενς τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και για πρώτη φορά στην ιστορία έγινε προσεδάφιση στο εξωτερικό Ηλιακό σύστημα. Ένα ασύλληπτο για το νου μας ταξίδι, αφού η απόσταση είναι 10 φορές η απόσταση Γη – Ήλιος.

Το Χόιχενς αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Κασσίνι και στη συνέχεια έφθασε στον Τιτάνα το 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρά του, και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη.

Θα δούμε στην επιφάνειά του βουνά, λόφους, αμμόλοφους, λίμνες, βροχή. Τόσο ίδια όλα αυτά με τη γη, όμως τόσο διαφορετικά στη σύνθεσή τους. Θα μπορούσε άραγε να γίνει ο Τιτάνας ποτέ κατοικήσιμος;

________________

Το Κασσίνι-Χόιχενς (Cassini-Huygens) ήταν μια κοινή αποστολή ρομποτικού διαστημικού οχήματος από τη NASA, την ESA και την ιταλική ASI για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του.

Το διαστημόπλοιο αποτελούνταν από δύο βασικά στοιχεία: το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την ΝΑΣΑ Cassini Orbiter, που ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο Ιταλο-Γαλλικής εθνικότητας αστρονόμος Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι (Giovanni Domenico Cassini), καθώς και το συνοδευτικό σκάφος που ήταν σχεδιασμένο από την ΕΣΑ με το όνομα Huygens που όφειλε το όνομά του στον Ολλανδό αστρονόμο, μαθηματικό και φυσικό Κρίστιααν Χόιχενς (Christiaan Huygens).

Το Κασσίνι ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που επισκέφθηκε τον Κρόνο. Ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, το Χόιχενς αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Κασσίνι και στη συνέχεια, έφθασε στο δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα στις 14 Ιανουαρίου 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη .

Στις 18 Απριλίου 2008, η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε μια διετή παράταση της αποστολής αυτής, οπότε και η αποστολή μετονομάσθηκε σε Cassini Equinox γιατί θα εξερευνούσε το περιβάλλον του Κρόνου κατά την εαρινή ισημερία του 2009. Η αποστολή παρατάθηκε εκ νέου το Φεβρουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.
______
Δείτε και άλλα ντοκιμαντέρ από την λίστα:

______
#documentary #space #saturn

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι DocFlix – Ξένα Ντοκιμαντέρ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *