Η Αθήνα είναι μια πόλη με αμυχές• στο κέντρο και στο βορειοδυτικό της τμήμα, από…


Η Αθήνα είναι μια πόλη με αμυχές• στο κέντρο και στο βορειοδυτικό της τμήμα, από Ομόνοια και πέρα δηλαδή, οι χαραγματιές είναι εμφανείς, έχουν γίνει ένα με το κυρίως σώμα. Πώς όταν πέσεις κι έχεις χτυπήσει- Το σημείο αυτό μελανιάζει, ματώνει. Είναι μια πληγή που φαίνεται. Το σώμα τη συνηθίζει- ίσως προκαλεί πόνο, ενόχληση, ενδεχομένως αδυνατίζει τη συνολική αισθητική, αλλά είναι ένα με το σώμα… Οι πληγές συνήθως επουλώνονται, καθώς το σώμα διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Η πόλη μας όχι… Κι απ’ ό,τι φαίνεται το υπόλοιπο “σώμα” έχει συνηθίσει τις πληγές και δεν δίνει σημασία.

Νωρίτερα μου έστειλε έκπληκτος αυτή τη φωτογραφία ο φίλος μου ο Σεμπάστιαν από τη Ρόδο. Με ρωτούσε με αγωνία αν είναι πραγματική… Εννοείται, απάντησα.

Έχω αποτυπώσει παρόμοιες εικόνες ένα κάρο φορές. Έχω φωτογραφίσει τις χαίνουσες πληγές- έχω φωνάξει. Κι έχω μπει, εν τέλει, στη ίδια διαδικασία: έχω συνηθίσει. Δεν με σοκάρει.

Πριν κάτι μέρες, στα σκαλάκια του Συντάγματος είχε χυθεί το κορμί ενός μαυρούλη. Δεν είχε επαφή με τους γύρω του. Δίπλα του καθόταν κόσμος- μιλούσε και γελούσε. Αναρωτιόμουν αν ζει. Το ότι οι διπλανοί του συνέχιζαν τις κουβέντες σαν να μην υπήρχε το κορμί στις σκάλες με καθησύχαζε: μάλλον ζει…

Μετά από λίγο ήρθε η αστυνομία. Δύο άνδρες προσπαθούσαν να τον ξυπνήσουν. Δεν άκουγε, δεν κουνιόταν.

Πέθανε, σκέφτηκα… Έχουμε ένα νεκρό στα πόδια μας κι όλα κυλάνε ομαλά…

Ευτυχώς με τα πολλά σηκώθηκε. Ζωντανός νεκρός ήταν, δεν είχε καμία αίσθηση του τι του συμβαίνει. Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν πιο πέρα, χωρίς βία ή φωνές. Ο μαυρούλης χάθηκε από το οπτικό μας πεδίο. Σαν φάντασμα. Η πληγή είχε μετακινηθεί σε άλλο σημείο του σώματος.

Όχι λοιπόν. Η εικόνα με τον άστεγο να κοιμάται κατάχαμα, δίπλα στους φοίνικες του Μεγάλου Περιπάτου, και μια ανάσα μακριά το μοντέλο να ποζάρει στον φωτογράφο δεν με σοκάρει.

Ζω στην πόλη, αυτές είναι οι πληγές της- οι οποίες μάλλον έχουν κάνει απόστημα και μας μετέτρεψαν σε κυνικούς. Συνηθίσαμε το κακό. Έγινε κοινοτοπία…

* Δεν ξέρω ποιος τράβηξε τη φωτογραφία. Δεν έχω πηγή. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε…

Lukas Velidakis

#philotimo #φιλότιμο

Η Αθήνα είναι μια πόλη με αμυχές• στο κέντρο και στο βορειοδυτικό της τμήμα, από... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *