Η χημεία του εγκεφάλου…


Η χημεία του εγκεφάλου... 2
Η χημεία του εγκεφάλου

Η χημεία του εγκεφάλου ή νευροχημεία, είναι το πολύπλοκο σύστημα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να λειτουργεί με τη χρήση χημικών ουσιών, γνωστών ως νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι κινούν τις πληροφορίες. Ο εγκέφαλος είναι ένα δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες. Κάθε νευρώνας έχει αποθέματα νευροδιαβιβαστών που μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν λάβουν τέτοια εντολή, μαζί με τους υποδοχείς για συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές. Η εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλείται από την αποστολή μηνυμάτων με τους νευροδιαβιβαστές να σηματοδοτούν διάφορες δραστηριότητες των κυττάρων σε όλο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Ορισμένοι τύποι προσωπικότητας έχουν συνδεθεί με τα επίπεδα των διαφόρων νευροδιαβιβαστών και υποδοχέων στον εγκέφαλο. Οι ριψοκίνδυνοι άνθρωποι, για παράδειγμα, συχνά έχουν λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να πάρουν μια αίσθηση ικανοποίησης και ανταμοιβής. Αυτό μπορεί να τους ωθεί να συμμετέχουν σε πράγματα που συνιστούν επικίνδυνες συμπεριφορές. Οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση. Μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο νευρικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν συνθήκες όπως τρόμος ή νευραλγία ως αποτέλεσμα της μεταβολής στη θεμελιώδη χημεία του εγκεφάλου τους.

ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ
Προάγουν την «ευδαιμονία και την ευτυχία» και αποτελούν τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου που θα σε κάνουν να νιώσεις άμεσα καλύτερα.
Tι θα τις αυξήσει; Μια βαθιά αναπνοή αρκεί. Τα επίπεδα των ενδορφινών μπορούν να αυξηθούν διαμέσου των νευρώνων στο δέρμα στον εγκέφαλο μέσω της βαθιάς αναπνοής, κατά την διάρκεια της άσκησης και από την κατανάλωση φαγητού.
Τι θα τις μειώσει; Μπορούν όμως να μειωθούν λόγω καταστάσεων στρες, γενετικούς λόγους, διαφορετικότητα φύλου κ.ά. Μειωμένα επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την διάθεση αλλά και την όρεξη (ξέσπασμα σε κλάμα, υπερευαισθησία, θλίψη). Διατροφή φτωχή σε λιπαρά ή υποθερμιδική ή υψηλή σε υδατάνθρακες εξαντλεί τα αποθέματα ενδορφινών λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των επιπέδων πρωτεϊνών και λιπαρών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ
Βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα όπου συμβάλλει στην ρύθμιση της έκκρισης του γαστρικού οξέος και άλλων πεπτικών υγρών. Ο ρόλος της στον εγκέφαλο χρήζει μεγάλης σημασίας διότι επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών εξασφαλίζοντας ότι τα σήματα των νευρώνων κινούνται με τη σωστή ταχύτητα και ένταση.
Επηρεάζει την διάθεση, τον έλεγχο του πόνου, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τον ύπνο και το σημαντικότερο από όλα… τον έλεγχο της όρεξης μέσω του μηχανισμού κορεσμού. Η σεροτονίνη δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε καταναλώσει επαρκή ποσότητα φαγητού κι έτσι σταματάει η επιπλέον κατανάλωση φαγητού.
Τι θα την αυξήσει; Παρασκευάζεται από τρυπτοφάνη (όπως αναφέρεται παραπάνω), ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πρωτεϊνούχες τροφές και μεταφέρεται μέσα στον εγκέφαλο παρουσία υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την απορρόφηση της τρυπτοφάνηςκι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης: πουλερικά, λιπαρά ψάρια, φασόλια, ψητές πατάτες, βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι, γάλα. Φυσικές πηγές σεροτονίνης: αβοκάντο, ανανάς, μπανάνες, δαμάσκηνα, ντομάτες
Τι θα την μειώσει; Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας στα παραπάνω συστατικά έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης με συνέπειες στον οργανισμό όπως πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, αϋπνία, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, αυξημένη επιθυμία για φαγητό και κυρίως υδατάνθρακες.

ΝΟΡΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ & ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ
Η νοραδρεναλίνη (και ντοπαμίνη) είναι ο νευροδιαβαστής της «καλής αίσθησης», ενεργοποιεί και παρέχει την αίσθηση του ελέγχου, της αποτελεσματικότητας και της επιρροής. Απαραίτητες για να παραμένουμε ξύπνιοι, σε εγρήγορση και δραστήριοι.
Τι θα τις αυξήσει; Παρασκευάζονται από τα αμινοξέα τυροσίνη και φαινυλαλανίνη που βρίσκονται σε πρωτεϊνούχες τροφές. Φυσικές πηγές τυροσίνης και φαινυλαλανίνης: κρέας, ψάρια, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια, τυρί.
Τι θα τις μειώσει; Μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω

ΝΕΥΡΟΠΕΠΤΙΔΙΟ Υ
Είναι ο συναγερμός που θα δώσει το σήμα στο σώμα πως πείνασε.
Τι θα την αυξήσει; Αυξημένα επίπεδα μπορούν να προκύψουν από την ασιτία και τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων
Τι θα την μειώσει; Πολλά και συχνά γεύματα που διατηρούν πάντα το πεπτικό σύστημα σε λειτουργία.



Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *