“Κανένα άλλο #βιβλίο δε χάρισε στην ελληνική οικογένεια τόση ευτυχία”. Μ’ αυτό …


📍 “Κανένα άλλο #βιβλίο δε χάρισε στην ελληνική οικογένεια τόση ευτυχία”. Μ’ αυτό τον ύμνο χαιρετίζει την πρώτη έκδοση της μαγειρικής του Νικόλαου Τσελεμεντέ, ο μεγάλος μας συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

******************************
‘Ένας από τους σημαντικότερους #συγγραφείς μαγειρικής της σύγχρονης Ελλάδας, με εξειδίκευση τόσο στην ελληνική όσο και στη γαλλική κουζίνα (1878-1958).

******************************
Γεννήθηκε στα Εξώπελα, ένα χωριό στο νησί της Σίφνου και μεγάλωσε στην #Αθήνα, όπου τελείωσε το Λύκειο. Στην αρχή, εργάστηκε ως υπάλληλος συμβολαιογραφείου και στη συνέχεια άρχισε να μαγειρεύει, δουλεύοντας στο εστιατόριο του πατέρα και του θείου του.

******************************
Σπούδασε #μαγειρική για ένα χρόνο στη Βιέννη και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό ‘’Οδηγός μαγειρικής’’ που άρχισε να εκδίδει το 1910, το οποίο περιλάμβανε – εκτός από συνταγές – διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, μαγειρικά νέα κλπ. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου “Ερμής”, ενώ την επόμενη χρονιά έφυγε για την Αμερική, όπου εργάστηκε σε μερικά από τα πιο ακριβά #εστιατόρια του κόσμου, ενώ παράλληλα ακολούθησε σπουδές στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τη διαιτολογία.

******************************
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και #ζαχαροπλαστικής και εξέδωσε το γνωστό βιβλίο συνταγών του βιβλίο ‘’Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής’’, το οποίο, όντας το πρώτο πλήρες βιβλίο μαγειρικής στα ελληνικά, είχε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Το βιβλίο δεν περιείχε μόνο συνταγές, αλλά και πολλές χρήσιμες συμβουλές για νιόπαντρες και παλιές συζύγους. Σε κάθε γάμο ο οδηγός αποτελούσε δώρο για τους νεόνυμφους.

******************************
Επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα, ήταν ο εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας καθώς, χάρη σε αυτόν, οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν για τη σάλτσα Μπεσαμέλ, το Πιροσκί και το bouillabaisse. Δημιούργησε επίσης τις σύγχρονες εκδόσεις #μουσακά, παστίτσιου και αγκινάρες αλά πολίτα.

******************************
Ο σεφ Νικόλαος Τσελεμεντές, του οποίου το επώνυμο έγινε συνώνυμο των ελληνικών βιβλίων μαγειρικής, ήταν αρθρογράφος εφημερίδας κατά την περίοδο της #κατοχής. Τα γραπτά του προσέφεραν πρακτικές συμβουλές για τη χρήση συστατικών όπως τα υπολείμματα φασολιών, τα οποία μετατράπηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από βασικό υλικό των φτωχών σε λιχουδιά για λίγους, καθώς παρότρυνε στους αναγνώστες του να «κόψουν τα υπολείμματα, να τα ρίξουν στην κατσαρόλα, να προσθέσουν λίγο νερό, να βάλουν μερικές ελιές και να φτιάξουν σούπα».

******************************
‘Ένα από τα όνειρα του ήταν να μπορέσει να εφαρμόσει μέσα σε νοσοκομεία ειδικές διατροφές για ασθενείς που έπασχαν από ζάχαρο ή και άλλες παθήσεις.
Ίδρυσε επίσης τη Σχολή Μαγείρων του #Στρατού. Μέσα από τα μαθήματα που παρέδιδε, βελτίωσε τον τρόπο σίτισης των στρατιωτών και όταν πέθανε στις 2 Μαρτίου 1958, σε ηλικία 80 ετών, έφερε τον βαθμό του #συνταγματάρχη.

******************************

Πηγές: Wikipedia, greekreporter, mixanitouxronou

#οιανθρωποικαιημουσικηειναιπολυκουλ

"Κανένα άλλο #βιβλίο δε χάρισε στην ελληνική οικογένεια τόση ευτυχία". Μ' αυτό ... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *