Κβαντική Κοσμολογία…


Κβαντική Κοσμολογία... 2
Κβαντική Κοσμολογία
H Κβαντική Κοσμολογία ασχολείται με τη μελέτη του σύμπαντος στη διάρκεια της περιόδου Planck. To πρώτο ζητούμενο αυτής της θεωρίας είναι ο προσδιορισμός μιας εξίσωσης που να μπορεί να περιγράψει το Σύμπαν.

Η “Κβαντική Κοσμολογία” είναι ένας νέος επιστημονικός κλάδος που στηρίζεται στην συγχώνευση της Κβαντικής Θεωρίας και της Σχετικότητας του Einstein.

Η Κβαντική Κοσμολογία προτείνει μία ελκυστική σύνθεση αυτών αυτών των φαινομενικά αντίθετων απόψεων. Θεωρεί ότι στην αρχή του Σύμπαντος βρίσκεται το “Μεγάλο Ουδέν” (Big Nothing). Δηλ. κανένας χώρος, καμία ύλη ή ενέργεια. Ωστόσο σύμφωνα με την Κβαντική Θεωρία, ακόμη και το Απόλυτο Κενό δεν είναι ευσταθές αλλά υφίσταται διακυμάνσεις. Οπότε σε κάποια χρονική στιγμή το κενό αυτό άρχισε “να βράζει” με δισεκατομμύρια μικροσκοπικών κοσμικών φυσαλλίδων να διαμορφώνονται και να επεκτείνονται γρήγορα. Κάθε τέτοια Κοσμική Φυσαλλίδα εξελίχθηκε σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν.

Εάν αυτό πράγματι ισχύει, τότε το Τοπικό Σύμπαν (δηλ. το Σύμπαν μας) είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός πολύ ευρύτερου “Πολυ-σύμπαντος” δηλ. ενός συνόλου Παράλληλων Συμπάντων, που είναι κυριολεκτικά άχρονο, (όπως υποστηρίζουν οι ανατολικές κυρίαρχες θρησκείες).

Όπως έχει δηλώσει και ο βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής 1979, Steve Weinberg, “μια σημαντική επίπτωση είναι ότι δεν υπήρξε μια αρχή. Ότι υπήρξαν ολοένα και περισσότερα τεράστια Big Bang, έτσι ώστε το “Πολυσύμπαν” να συνεχίζεται για πάντα (επομένως δεν έχει νόημα η ερώτηση του τι υπήρχε πριν από το Big Bang). Το Πολυσύμπαν υπήρχε στο διηνεκές. Διαπιστώνω ότι αυτή είναι μια πολύ ικανοποιητική εικόνα.”

Τα Σύμπαντα μπορούν να δημιουργηθούν από μια κβαντική διακύμανση του Κενού. (Αυτό γίνεται επειδή η θετική ενέργεια που βρίσκεται στην ύλη ισορροπεί έναντι της αρνητικής ενέργειας της βαρύτητας, έτσι η συνολική ενέργεια μιας φυσαλλίδας-Σύμπαν είναι μηδέν. (Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται καμία καθαρή ενέργεια για να δημιουργήσει έναν νέο Σύμπαν.)

Ο Andre Linde του Πανεπιστημίου Stanford έχει δηλώσει για το θέμα αυτό, “Εάν οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σωστοί, μπορούμε σύντομα να πούμε αντίο στην ιδέα ότι ο Κόσμος μας, ήταν ένα μοναδικό πυροτέχνημα, που δημιουργήθηκε στο Big Bang.”

Αν και αυτή η εικόνα είναι ελκυστική, θέσει επίσης περισσότερες ερωτήσεις. Μπορεί η ζωή να υπάρξει στα Παράλληλα Σύμπαντα; Ο Stephen Hawking έχει αμφιβολίες. Θεωρεί μεν ότι το Τοπικό Σύμπαν μπορεί να συνυπάρξει με άλλα Σύμπαντα, αλλά είναι “μοναδικό”. Η πιθανότητα της βιοδιαμόρφωσης αυτών των διακριτών Συμπάντων-φυσαλίδων είναι απελπιστικά μικρή.

Αφ’ ετέρου, ο Weinberg θεωρεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα Παράλληλα Σύμπαντα είναι πιθανώς άβια.

Για να δημιουργηθούν σταθερά μόρια DNA, το πρωτόνιο πρέπει να είναι σταθερό για τουλάχιστον 3 δισεκατομμύριο έτη. Σε αυτούς τους νεκρούς κόσμους, τα πρωτόνια μπορεί να έχουν διασπασΘεί σε μια “θάλασσα” ηλεκτρονίων και νετρίνων.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΝΤΕΟ: Το Σύμπαν που αγάπησα Κβαντική Κοσμολογία
https://www.youtube.com/watch?v=SFCKqe0n3Sg&t=2s

For Educational Purposes Only.
Disclaimer: I do not own any copyrights of this video.



Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *