Μέσα στην άβυσσο λόγος, μέσα στο χάος τάξη, μες το σκοτάδι φως….


Μέσα στην άβυσσο λόγος, μέσα στο χάος τάξη, μες το σκοτάδι φως.

Οι πιο μεστές παρομοιώσεις για την ζωή, σήμερα κι αυτές τις μέρες πρέπει να αντηχούν πιο ηχηρά από ποτέ μπροστά στην εντροπία της χαμένης προσοχής, της γαλήνης, της πίστης.

Ως αθλητές αθλήματος του οποίου τους κανόνες αγνοούμε, ως ασκητές ασκήσεων που δεν ήταν ποτέ στα ΣΟΣ, ως μονομάχοι σε αρένα πριν ανοίξουν οι πύλες της δοκιμασίας είμαστε εκτεθειμένοι μέχρι τον λαιμό και η δυσκολία στην αναπνοή είναι η πρώτη και τελευταία σταγόνα στο ξεχειλισμένο μας ποτήρι.

Ως αντίσταση στις παραπάνω προκλήσεις,
μην αναλώνεσαι σε κατάσταση άγχους όσο κι αν σε δελεάζει ψευδεπίγραφα μασκαρεμένο ως παραγωγικότητα,
μην αφήνεις τις ανησυχίες να σε καταβάλλουν για περισσότερο από 60 λεπτά μέσα στη μέρα,
μην αφήσεις τις αμφιβολίες να μολύνουν την αυτοεκτίμηση σου,
μην ενδώσεις στις σωματικές ενδείξεις φυγής-μάχης-παγωμάρας να σε στείλουν χωρίς πραγματική αιτία στα Επείγοντα,
αποδέξου ότι βρίσκεσαι για λίγο στην άβυσσο, στο χάος, στο σκοτάδι.

Και η πιο σκοτεινή νύχτα, κάποτε ξημερώνει.

Αντί της καταστροφολογίας, προτίμησε την νοητική αναδιαμόρφωση της κατάστασης στο μυαλό σου. Σε κάτι πιο θετικό, δηλαδή παραγωγικό, δηλαδή ρεαλιστικό.

Αντί της ανακύκλωσης ανησυχιών, προτίμησε την αναπόληση επιτυχιών. Ήρθαν και πέρασαν κι άλλες σκοτεινές νύχτες, και τα κατάφερες φτάνοντας στο φως. Είναι ανώφελο να πνίγεσαι μεσοπέλαγα στην απελπισία δίχως να θυμάσαι ότι μπορείς να κολυμπάς.

Αντί της ατομιστικής αποσύνδεσης, προτίμησε την κοινωνικοποιημένη ζωτικότητα. Όσο και να μοιάζει καταφύγιο η νιρβάνα του διαλογισμού και η μεταβατική διαφυγή της γιόγκα, σε ώρες επίγειας κρίσης το πιο δραστικό αντίδοτο είναι περισσότερη ενσυναίσθηση. Μια ευγενική συμπονετική κουβέντα σε δικούς σου ή σε ξένους. Λίγη ευαλωτότητα εκ μέρους σου ώστε να μπορέσεις να φιλοξενήσεις το διαφορετικό και τα μύρια που σας ενώνουν.

Αντί της ψυχορραγούς χειραγώγησης, αντιστάσου να άγεσαι και να φέρεσαι από την επόμενη είδηση την επόμενη ανάρτηση και φτιάξε τις δικές σου άγκυρες. Ξύπνα την ίδια ώρα, φτιάξε μια ρουτίνα πριν και μετά τον ύπνο, φάε με επίγνωση του τί τρως, γράψε δυο αράδες σε ένα κομμάτι χαρτί και κράτα το φυλακτό στη τσέπη, άδραξε και οριοθέτησε τη μέρα, φρόντισε τον εαυτό σου – το πολυτιμότερο δώρο-εργαλείο που ποτέ θα αποκτήσεις.

Ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου, κάνε την αρχή.
ΓΙΝΕ η ΑΡΧΗ του γνωστού σου σύμπαντος.
Και όπως με ένα κερί που ανάβει, κανένα σκοτάδι και κανένα χάος δεν θα σου μοιάζει ανίκητο.

via Manos Hatzimalonas – Μάνος Χατζημαλωνάς

#philotimo #φιλότιμο

Μέσα στην άβυσσο λόγος, μέσα στο χάος τάξη, μες το σκοτάδι φως.... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *