Νέο τμήμα στο πανεπιστήμιο UCLA μελετάει και διδάσκει την καλοσύνη….


Νέο τμήμα στο πανεπιστήμιο UCLA μελετάει και διδάσκει την καλοσύνη.

Ένα φιλικό χαμόγελο, μια δωρεά φαγητού ή το να δώσουμε προτεραιότητα στον άλλο οδηγό.

Τέτοιες πράξεις καλοσύνης εκτός από προσφορά στην κοινότητα, επιφέρουν και προσωπικό όφελος. Όπως αποδεικνύει η επιστήμη, μας κάνουν και πιο υγιείς.

Το πανεπιστήμιο UCLA με το πρώτο παγκοσμίως ινστιτούτο διεπιστημονικής έρευνας πάνω στην καλοσύνη, θα ερευνήσει για παράδειγμα πώς και γιατί το να είμαστε καλοί με τους άλλους μειώνει την κατάθλιψη και τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Οι έρευνες από τους επιστήμονες του UCLA ήδη έχουν αποδείξει πως η ενσυνειδητότητα και η καλοσύνη πραγματικά τροποποιούν την συμπεριφορά των γονιδίων, απενεργοποιώντας τα γονίδια εκείνα που είναι προγραμματισμένα να προκαλέσουν φλεγμονή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά νοσήματα ή σε καρκίνο, ενώ αντίθετα ενισχύουν τη δράση των γονιδίων που μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

Ο απώτερος όμως στόχος του Ινστιτούτου Καλοσύνης Bedari του UCLA, είναι να διαδώσει την καλοσύνη και να προωθήσει μια πιο ανθρώπινη στάση ζωής. Θα αναπτύξει εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να συμβάλει στην άσκηση της καλοσύνης και θα τα διαδώσει με online προγράμματα, δημόσιες ομιλίες και μια δωρεάν εφαρμογή που ονομάζεται UCLA Mindful, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη. Ένα δώρο είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bedari, που ιδρύθηκε από τους ευεργέτες Jennifer και Matthew C. Harris, θα χρηματοδοτήσει την έρευνα του ινστιτούτου.

“Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η βία και οι συγκρούσεις, το Ινστιτούτο Καλοσύνης Bedari του UCLA φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο,” λέει ο Darnell Hunt, πρύτανης του τμήματος πολιτικών επιστημών του UCLA που θα φιλοξενήσει το εγχείρημα.

Οι ερευνητές συμφώνησαν στον ακαδημαϊκό ορισμό της καλοσύνης: “Μια πράξη που έχει ως μοναδικό στόχο να προωθήσει την ευημερία των άλλων.” Όταν αναφερόμαστε στην καλοσύνη, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην πρόθεση παρά στο αποτέλεσμα. “Κάνε το καλό και ριξ’ το στο γιαλό”, όπως λέει και η παροιμία.

Καλοσύνη σημαίνει να πούμε έναν καλό λόγο σε κάποιον για να τον κάνουμε να νιώσει πιο ευχάριστα, όχι για να κερδίσουμε κάτι από εκείνον. Σημαίνει να στείλουμε μια δωρεά σε ένα ίδρυμα ακόμη κι αν δεν είμαστε σίγουροι για την τοποθέτηση των χρημάτων. Σημαίνει να δίνουμε προτεραιότητα στον άλλο οδηγό, ακόμη κι όταν εμείς βιαζόμαστε.

Το να καλλιεργούμε σκέψεις καλοσύνης αυξάνει τη συχνότητα καλών πράξεων και τόσο οι σκέψεις όσο και οι πράξεις αυτές καθεαυτές έχουν θετική επίδραση στην ευημερία μας,” υποστηρίζει ο Daniel Fessler, καθηγητής ανθρωπολογίας στο UCLA.

Ήδη μια ομάδα ερευνητών από το UCLA μελετούν τους τύπους ερωτήσεων που θα είναι η βάση εργασίας του ινστιτούτου και θα εστιάσουν σε τρία θέματα: στις ρίζες της καλοσύνης, πώς να την διαδώσουμε και πώς να την χρησιμοποιήσουμε ως θεραπευτική παρέμβαση ώστε να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ο Fessler υποστηρίζει πως οι άνθρωποι πρέπει να κατακτήσουν τον πλανήτη , παρά τον μικρό τους πληθυσμό, για την ασύγκριτη ικανότητά τους να συνεργάζονται.

“Όσο κι αν υπάρχει βία και σκληρότητα στην κοινωνία μας, το πραγματικό επίπεδο συνεργασίας είναι εκπληκτικό. Το ανθρώπινο είδος είναι προγραμματισμένο για να συνεργάζεται. Κανένα άλλο είδος δεν διαθέτει ικανότητες για συνεργασία σε τόσο μεγάλη κλίμακα.”

Ωστόσο, σημείωσε, οι άνθρωποι έχουν μακρά ιστορία βίαιων ενδο-ομαδικών συγκρούσεων. Μια ερευνήτρια, η κοινωνιολόγος του UCLA Aliza Luft, ερευνά τόσο τους πολιτιστικούς παράγοντες που πυροδοτούν την βία όσο και όσους οδηγούν μερικά μέλη της ομάδας στο να επιλέξουν την καλοσύνη αντί της βίας- χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άνθρωποι που έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή τους ώστε να σώσουν Εβραίους από το ολοκαύτωμα στη ναζιστική Γερμανία.

Ο Fessler και άλλοι ανθρωπολόγοι μελετούν το πώς η καλοσύνη μπορεί να είναι μεταδοτική, να διαδοθεί δηλαδή ανάμεσα στα άτομα και στις ομάδες. Σε ένα πείραμα του UCLA, άνθρωποι που παρακολουθούσαν ένα βίντεο με πρωταγωνιστή κάποιον που έδειχνε καλοσύνη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δωρίσουν χρήματα σε ένα Νοσοκομείο Παίδων από όσους είχαν παρακολουθήσει ένα βίντεο που δεν έδειχνε πράξεις αλτρουισμού. Οι ερευνητές έδωσαν στον κάθε συμμετέχοντα $5, έδειξαν το βίντεο και μετά έδωσαν την ευκαιρία ανώνυμα στον καθένα να δωρίσει τα χρήματα ή όχι.

Οι ερευνητές του UCLA απέδειξαν επίσης ότι η καλοσύνη μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος. Ο Michelle Craske, καθηγητής ψυχολογίας, ψυχιατρικής και επιστημών της συμπεριφοράς, απέδειξε πως οι ασθενείς που δέχονταν εκπαίδευση στην καλοσύνη, καλλιεργούσαν την χαρά, την καλοσύνη, την ευγνωμοσύνη και τη γενναιοδωρία και εμπλέκονταν σε πράξεις καλοσύνης μειώνοντας δραστικά την κατάθλιψή τους. Η βελτίωση στην ψυχική τους υγεία διατηρήθηκε μάλιστα καθ’όλη την διάρκεια της εξάμηνης έρευνας.

Ο Craske σκοπεύει να ξεκινήσει μια παρόμοια έρευνα με μαθητές λυκείου που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης στο Imperial Valley και με τους φοιτητές του UCLA. Διαδίδοντας τις τεχνικές της ενσυνειδητότητας, ελπίζει πως θα βοηθήσει να καταπολεμηθεί αυτό που πολλοί ερευνητές θεωρούν ως το αναδυόμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας ανάμεσα στους φοιτητές. Ο Craske αναπτύσσει επίσης εργαλεία εικονικής πραγματικότητας ώστε να προσομοιώσει ένα θετικό περιβάλλον που θα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας στους πάσχοντες.

Ο Michael Irwin, ψυχίατρος και νευροανοσολόγος, μαζί με τους συνεργάτες του εκπόνησαν πολλές μελέτες που απέδειξαν πως η ενσυνειδητότητα και η καλοσύνη πραγματικά αλλάζουν τον εγκέφαλο και την συμπεριφορά των γονιδίων. Μια έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μελετάει φροντιστές ατόμων με Alzheimer διαπίστωσε πως η ενσυνειδητότητα – τεχνικές που μας βοηθούν να είμαστε στο “εδώ και τώρα” με την βοήθεια της αργής και βαθιάς αναπνοής- μείωσαν τα προβλήματα ύπνου και κατάθλιψης. Η δωρεάν εφαρμογή που αναπτύχθηκε από το Κέντρο για την Έρευνα της Ενσυνειδητότητας και της Επίγνωσης στο Ινστιτούτο Semel του UCLA προσφέρει πολλούς διαλογισμούς που καλλιεργούν την ενσυνεισδητότητα και την καλοσύνη.

Η Arlene Winnick, μια συμμετέχουσα στην έρευνα, είπε πως στην αρχή είχε αντιστάσεις γιατί θεωρούσε πως επρόκειτο για μυστικιστικές πρακτικές. Είπε όμως πως αυτές οι απλές πρακτικές έχουν αποτέλεσμα, αφού βελτιώθηκε ο ύπνος της, νιώθει πιο χαλαρή και γεμάτη ενέργεια ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει το απαιτητικό καθήκον του να φροντίζει τον σύντροφό της που πάσχει από Alzheimer.

Συχνά χρησιμοποιεί την πρακτική της ενσυνειδητότητας όταν αισθάνεται αγχωμένη. Παρακολουθεί μάλιστα ομαδικά προγράμματα ενσυνειδητότητας, τα οποία προσφέρονται στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του UCLA. Τις Δευτέρες, συμμετέχει μαζί με πολλούς άλλους στην ομάδα που καθοδηγεί ο Marvin G. Belzer ώστε να επικεντρωθούν στο παρόν, με την βοήθεια ambient μουσικής, με την συγκέντρωση στην αναπνοή και με την σωματική αίσθηση.
“Μου έσωσαν τη ζωή,” λέει χαρακτηρισικά η Winnick για αυτές τις πρακτικές.

Ακριβώς για να διαδώσουν μια τέτοια θεραπεία είναι που οι Jennifer και Matthew Harris θέλησαν να ιδρύσουν το Ινστιτούτο Καλοσύνης Bedari, ακρόνυμο που προκύπτει από τα αρχικά των ονομάτων των τριών παιδιών τους: Beckett, Dakota and Riley.

Ο Harris, απόφοιτος του UCLA που χρηματοδοτεί το ινστιτούτο, ηγείται μιας επενδυτικής εταιρείας ενέργειας διεθνούς εμβέλειας. Είπε πως η προσωπική του διαδρομή από το τραύμα και τις εξαρτήσεις ως την αυτοαποδοχή, τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει την αξία του να καλλιεργούμε την καλοσύνη απέναντι σε εμάς του ίδιους αλλά και στους άλλους. Είπε πως η παρούσα πολιτική κατάσταση, η κλιματική αλλαγή και η κλιμακούμενη βία του έδωσαν την αίσθηση του κατεπείγοντος στο να προσφέρει βοήθεια και σε άλλους.

“Ο απώτερος στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια ευρύτερη πλατφόρμα ώστε να διαδώσω την ενσυναίσθηση και να βοηθήσω τους ανθρώπους υιοθετήσουν μια στάση καλοσύνης”, λέει ο Harris. “Είναι απαραίτητη για την διάσωση του ανθρώπινου είδους και την ικανότητα να συνυπάρξουμε ειρηνικά εμείς οι άνθρωποι μεταξύ μας αλλά και με την φύση.”

Πηγή: losangelestimes
Συγγραφέας: Teresa Watanabe
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη

Νέο τμήμα στο πανεπιστήμιο UCLA μελετάει και διδάσκει την καλοσύνη.... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *