Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα


Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα

Νάνος πλανήτης ονομάζεται το ουράνιο σώμα το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα, δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη και η ζώνη τροχιάς που διανύει δεν είναι «καθαρή» από άλλα σώματα, δηλαδή δεν είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά του.
Η τελευταία προϋπόθεση διαφοροποιεί την Δήμητρα από τους υπόλοιπους κοινούς πλανήτες και κατά συνέπεια την κατατάσσει στους νάνους πλανήτες. Αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πάγο νερού και η διάμετρος της είναι περίπου 940 χλμ. Βρίσκεται μέσα στη Κύρια Ζώνη Αστεροειδών και είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος.
Στην παρακάτω εικόνα ο κρατήρας Occator έχει διάμετρο 92 χλμ και βάθος 4 χλμ και ο σχηματισμός των φωτεινών περιοχών στο έδαφός του οφείλεται σε μια σύγκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Η σύγκρουση πιθανότατα έσπασε τον φλοιό της Δήμητρας με αποτέλεσμα οι ρωγμές σήμερα να αγγίζουν βαθύτερες δεξαμενές άλμης. Η άλμη διέφυγε μέσω αυτών των ρωγμών και μια πολύ ανακλαστική κρούστα αλατιού έμεινε στο βάθος καθώς το νερό εξατμίστηκε.

Images credits: NASA / JPL-Caltech / UCLA / Max Planck Institute for Solar System Studies / German Aerospace Center / IDA / Planetary Science

Πηγές: el.wikipedia, astronomia.gr, eef.gr, solarsystem.nasa, jpl.nasa

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #Ceres #DwarfPlanet

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα 1
Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα 2
Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα 3

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *