Ο «ΤΡΕΛΟΣ»…


Ο «ΤΡΕΛΟΣ»
Απογευματινή στάση σε ταχυφαγείο. Περιμένω να παραγγείλω. Μπαίνει φουριόζος. Ψηλός, γεματούλης, τσαλακωμένο παντελόνι, γαριασμένο πουκάμισο, απεριποίητο μαλλί. Χαμόγελο full. Κάτι ζητάει από την κοπέλα. Εκείνη του δίνει ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι με νερό. Βγαίνει έξω, κάθεται στον πάγκο να το απολαύσει. Χαμογελαστός. Πολύ χαμογελαστός.

Παραγγέλνω το τοστάκι μου και περιμένω. Πλησιάζει άλλος πελάτης. Ψηλός ευθυτενής, όμορφος άντρας. Αντικρύζει τον φίλο μου μπαίνοντας που συνεχίζει να απολαμβάνει το νερό του χαμογελώντας. Μιλάει στον εαυτό του. Χαιρετάει τον ψηλό λες και τον ξέρει. Ο ψηλός τον αντιχαιρετάει κι αυτός σαν να τον ξέρει, αλλά είναι σαφές ότι δεν τον ξέρει. Κάτι λένε ακόμη αλλά δεν μπορώ να ακούσω. Ο ψηλός μπαίνει μέσα χαμογελώντας έντονα πια.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά και παρατηρώ τον γελαστό. Δεν έχει σταματήσει να μιλάει στον εαυτό του. Μονολογεί λες κι έχει κάποιον απέναντί του. Κοιτάω αριστερά δεξιά μπας κι έχει, αλλά δεν έχει. Χαμόγελο πάντα.

Ο ψηλός βγαίνει και τον ξαναχαιρετάει. Ο χαμογελαστός ξαναχαιρετάει κι αυτός και συνεχίζει να λέει τα δικά του. Κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν είμαι και σίγουρος.

Παίρνω το τοστάκι μου και βγαίνω. Περνάω μπροστά του, και περιμένω ότι κάτι θα μου πει, αλλά δεν ξέρω τι.

«Με θυμάσαι, έτσι;» μου κάνει. Το χαμόγελό του χαμόγελο πιτσιρικά που ετοιμάζεται να καταβροχθίσει το αγαπημένο του παγωτό.
«Λες να μη σε θυμάμαι;» του απαντάω χαμογελώντας.
«Καλημέρα φίλε μου», μου κάνει.
«Καλημέρα και σε σένα».

Καθώς απομακρύνομαι του ρίχνω μια τελευταία ματιά. Συνεχίζει να χαμογελάει και να μιλάει. Με παρατηρώ. Χαμογελάω έντονα πια. Το «κόλλησα» το χαμόγελό του, παρότι φορούσα μάσκα. Αυθεντικό, πηγαίο, βαθύ. Παιδικό.

«Τρελό» θα τον έλεγα παλιά. Με ή χωρίς εισαγωγικά. «Δεν πάει καλά» ίσως συμπλήρωνα από μέσα μου. Μήπως πάει καλά και μάλιστα πολύ; Μήπως είναι τελικά ευλογία να χαμογελάς με ή χωρίς λόγο; (ιδανικά το δεύτερο) Μήπως τελικά εμείς δεν πάμε καλά; Οι γνωστικοί; Εμείς που το ‘χουμε δύσκολο το χαμόγελο;

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μη γελάς.
Να’ σαι καλά φίλε. Μου την έφτιαξες τη μέρα ειλικρινά.

via @StefanosXenakis

#φιλότιμο #philotimo

Ο «ΤΡΕΛΟΣ»... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *