Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου που πάσχουν από κατάθλιψη…


Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου που πάσχουν από κατάθλιψη

Είναι πράγματι δύσκολο να ξέρεις τι να κάνεις αν παρατηρήσεις αλλαγές σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Τι προτείνουν, λοιπόν, οι ψυχολόγοι;

Αποφεύγετε να ρωτάτε «Είσαι καλά;»
Μία απλή ερώτηση μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να βοηθήσει τους φίλους μας που το έχουν ανάγκη. Όμως είναι σημαντικό να ρωτήσουμε τη σωστή ερώτηση.

«Είσαι καλά;» ίσως είναι το πρώτο που θα σκεφτεί κάποιος που θέλει να μάθει για την ψυχική και σωματική υγεία κάποιου φίλου του, όμως μπορεί να κρύβει μία πίεση στο άτομο που ρωτάμε.

Αυτή η ερώτηση κρύβει μια εγωπάθεια εφόσον δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον άλλον να εκφράσει ακριβώς αυτό που νιώθει. Καλύτερο θα ήταν λοιπόν να ρωτήσουμε κάτι τύπου «Πως είσαι;», που είναι μια πιο ανοιχτή ερώτηση.

Η πρώτη ερώτηση φαίνεται να αφήνει ένα μικρό περιθώριο, όμως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από το αν ο άλλος είναι απλώς «καλά» ή όχι.

Με το να κάνουμε μια πιο ανοιχτή ερώτηση, δείχνουμε ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε και ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση.

Πρέπει να ρωτήσουμε το «Πως είσαι;» με μία στάση που να περνάει το μήνυμα ότι «Δε με πειράζει όπως και να ‘σαι, δε θα φρικάρω, δε θα πω ότι είναι λάθος ή κακό για σένα το να έχεις οποιεσδήποτε σκέψεις και συναισθήματα».

Περισσότερα δείτε εδώ:
https://philosophyreturns.gr/pos-mporeis-na-voithiseis-toys-filoys-soy-poy-paschoyn-apo-katathlipsi/

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου που πάσχουν από κατάθλιψη... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *