Συμβουλές Σοφίας:Γιατί πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου!…


1
1 point

Συμβουλές Σοφίας:Γιατί πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου!

Γενικά θεωρούμε εκκεντρικούς όσους μιλάνε στον εαυτό τους. Στις ταινίες, αυτοί που μιλάνε μόνοι τους είναι συνήθως κάτι τρελοί επιστήμονες, άτομα με σχιζοφρένεια που παραληρούν. Δε χρειάζεται όμως να είσαι σχιζοφρενής για να πιάσεις κουβεντούλα με τον εαυτό σου. Αντίθετα, έχει πολλά οφέλη για σένα!

-Βελτιώνει τις γνωστικές σου επιδόσεις
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Psychologica, βρέθηκε ότι αν διαβάσεις μια οδηγία μεγαλόφωνα την κατανοείς καλύτερα, σε σχέση με το να τη διάβαζες από μέσα σου. Το ίδιο ισχύει και για οπτικές δοκιμασίες, στις οποίες καλείσαι να κάνεις αντιστοιχίσεις εικόνων. Όταν μιλάς μεγαλόφωνα διευρύνεις το δυναμικό του νου σου, επειδή είσαι πιο συνειδητός σε αυτό που συγκεντρώνεσαι.

-Σε ενθαρρύνει να νικήσεις
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Sport and Exercise, οι αθλητές τένις που μιλούν στον εαυτό τους κατά την προπόνηση έχουν καλύτερη ψυχολογία, σε σχέση με αυτούς που προπονούνται σιωπηλοί.

-Καλλιεργεί τον αυτοέλεγχο
Το να μιλάς στον εαυτό σου – είτε μεγαλόφωνα είτε από μέσα σου – σε βοηθά να ελέγξεις καλύτερα τα συναισθήματά σου. Ειδικά αν μιλάς για σένα σε τρίτο πρόσωπο, αποστασιοποιείσαι από την κατάσταση και την αντιμετωπίζεις πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις.

-Ενισχύει τη μνήμη
Πόσες φορές δε διάβασες κάτι ενδιαφέρον, είπες «Αυτό πρέπει να το θυμάμαι!», και τρεις μέρες μετά δε θυμόσουν ούτε καν ότι το διάβασες; Οι έρευνες δείχνουν ότι θυμάσαι καλύτερα τα πράγματα που διαβάζεις μεγαλόφωνα.

-Η τέχνη της συζήτησης με τον εαυτό
Όπως σε κάθε συζήτηση, έτσι κι όταν μιλάς με τον εαυτό σου υπάρχει σωστός τρόπος να το κάνεις ωφέλημα ή όχι. Είναι χρήσιμο να μιλάς καθ’ όλη τη διάρκεια μιας δραστηριότητας (μεγαλόφωνα ή από μέσα σου). Αλλά δε βοηθά πολύ να παραληρείς σε μια στιγμή της δραστηριότητας μόνο (όπως όταν κάτι δεν πάει καλά). Μάλιστα τότε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συμβουλές Σοφίας:Γιατί πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου!... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

1
1 point

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *