Συμβουλές Σοφίας: Αυτοσαρκάσου, κάνει καλό!…


Συμβουλές Σοφίας: Αυτοσαρκάσου, κάνει καλό!

Μας αρέσουν οι άνθρωποι με χιούμορ. Το χιούμορ είναι σαν ένα μαγικό γράσο. Κάνει τα πράγματα να ρέουν καλά όταν η στυγνή λογική φέρνει συγκρούσεις. Επιπλέον είναι το τέλειο αντίδοτο για την κατάθλιψη και το άγχος. Κάθε φορά που γελάς με ένα φόβο σου, τον ξορκίζεις.

Όμως δεν είναι κάθε φορά ωφέλιμο. Το χιούμορ μπορεί να γίνει καταστρεπτικό, όταν δεν ξεκινάει από σωστή βάση.

Υπάρχουν τέσσερα είδη χιούμορ, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Rod Martin. Δύο θετικά και δύο αρνητικά.

Ένα είδος είναι το φιλικό χιούμορ. Το να κάνεις αστεία «αθώα», που οι άλλοι θα εκτιμήσουν και θα ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα.

Υπάρχει και το σαρκαστικό χιούμορ. Το να βρίσκεις κάτι αστείο στην κατάσταση που βρίσκεσαι, να γελάς με αυτήν. Αυτό έχει πολύ μεγάλη δύναμη, αν μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά.

Στον αρνητικό πόλο βρίσκουμε τον επιθετικό τύπο. Εδώ τα αστεία γίνονται «άσχημα». Γίνονται σε βάρος άλλων, θέλουν να τους εξευτελίσουν και να τους πειράξουν.

Τέλος, υπάρχει το αυτοκαταστροφικό χιούμορ. Εδώ η επιθετικότητα δε στρέφεται στους άλλους, αλλά στον εαυτό σου. Συνήθως γίνεται για να κερδίσεις την εύνοια των άλλων, με το να υποτιμάς εσένα. Είναι η σκιά του αυτοσαρκασμού.

Τα αίτια που σε κάνουν να χρησιμοποιήσεις το ένα ή το άλλο είδος χιούμορ δεν είναι συνειδητά. Συνήθως βγαίνει αυθόρμητα. Είναι όμως σημαντικό να αναζητήσεις τις αιτίες, καθώς μπορεί να κάνεις με το χιούμορ σου κακό χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Και δεν κάνεις κακό μόνο στους άλλους. Οι αρνητικές χροιές του χιούμορ συνδέονται με κατάθλιψη, άγχος και απαισιοδοξία, σύμφωνα με έρευνα του International Journal of Clinical and Health Psychology.

Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: όσο καλλιεργείς το θετικό σαρκασμό και τα φιλικά αστεία, κάνεις καλό στην ψυχολογία σου και στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους.

Αυτοσαρκάσου, λοιπόν!

Συμβουλές Σοφίας: Αυτοσαρκάσου, κάνει καλό!... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *