Τι είναι η εξυπνάδα; Μια υπόθεση γονιδίων και κληρονομικότητας;


Τι είναι η εξυπνάδα; Μια υπόθεση γονιδίων και κληρονομικότητας; Περιβαλλοντική επιρροή; Μήπως μια συσσώρευση γνώσεων; To απόσπασμα που μοιράζομαι σήμερα προέρχεται από τον υπέροχο «Κόμη Μοντεχρίστο» – και τονίζει τον ψυχολογικό παράγοντα της εξυπνάδας. Μιλάει ο ευφυέστατος αβάς Φαρία – συγκρατούμενος και μοναδικός φίλος του πρωταγωνιστή του βιβλίου, Νταντές, στις φυλακές των πολιτικών κρατούμενων, όπου αμφότεροι βρίσκονται άδικα κλεισμένοι.

Είναι ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολλά – και αυτό ακριβώς συντέλεσε στο να αναπτύξει στο έπακρο τις δυνάμεις του εγκέφαλού του: έγινε εξυπνότερος παλεύοντας με τις δυσκολίες και τις στενοχώριες. Ιδού μια απάντηση λοιπόν. Η εξυπνάδα δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Συχνά, ένας ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος που έχει βιώσει επώδυνες καταστάσεις – η εξυπνάδα αναπτύσσεται μέσα από την ενεργητική απόπειρα να επιλύσει τη σύγκρουση και να υπερβεί τις δυσκολίες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και τον ακόλουθο παραλληλισμό: Όπως γυμνάζουμε το σώμα μας κάνοντας κοπιαστικές ασκήσεις… αντίστοιχα γυμνάζουμε το μυαλό μας μέσα από τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που παλεύουμε ν’ αντεπεξέλθουμε.

Πώς έγινες τόσο έξυπνος, λοιπόν; αναρωτιέται ο Νταντές, κοιτάζοντας τον φίλο του. Και αν βγεις από τη φυλακή, σκέψου με το μυαλό που έχεις τι μπορείς να κάνεις! του λέει. Μα ο αβάς Φαρία απαντά: όχι – αν ήμουν ελεύθερος ίσως το μυαλό που διαθέτω να ξοδευόταν σε ασήμαντα πράγματα.. Οι δυσκολίες ήταν που με έκαναν έξυπνο. Ήταν ο πόνος που μου εξάσκησε το νου. “Για να εκραγεί το μπαρούτι χρειάζεται πίεση.”

******
#fonikokouneli

Τι είναι η εξυπνάδα; Μια υπόθεση γονιδίων και κληρονομικότητας; 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *