Το πρόσωπο μιας γυναίκας 7.500 χρόνων ανασυστάθηκε και αποκαλύπτει…


Το πρόσωπο μιας γυναίκας 7.500 χρόνων ανασυστάθηκε και αποκαλύπτει τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους του Γιβραλτάρ – τότε Ηράκλειες Στήλες…

Οι αρχαιολόγοι που εργάστηκαν στο Εθνικό Μουσείο του Γιβραλτάρ ανακάλυψαν και ανέσκαψαν τα λείψανά της. Την ονόμασαν Καλπεία / Calpeia, το κλασσικό όνομα του βράχου, από μια ταφή, της Νεολιθικής περιόδου, περίπου του 5400 π.Χ.», που ευρέθη κοντά στο Europa Point το 1996.
Οι πρόσφατες έρευνες επέτρεψαν την εξαγωγή τμημάτων του DNA της, από τον κ. Manuel Jaen, του Εθνικού Μουσείου Γιβραλτάρ.
Τα μαλλιά της για την ανακατασκευή τους χρειάστηκαν έξι μήνες. Κρατώντας μια τρισδιάστατη εκδοχή του κρανίου, ο καθηγητής Finlayson εξήγησε την διαδικασία του πώς έγινε η Καλπεία.
Η γυναίκα, είχε σκούρα μαλλιά, σκούρα μάτια, αλλά το ενδιαφέρον ήταν, ότι όταν κοιτάξαμε την καταγωγή της, το 10% των γονιδίων της ήταν από τοπικούς κυνηγούς της Μεσολιθικής εποχής, αλλά το 90% των γονιδίων της προέρχονταν από την Ανατολία [Μικρά Ασία]», είπε. «Δεν πρόκειται για Neanderthal.
Αυτό που πρόκειται να δείτε σήμερα είναι πραγματικά ένας σύγχρονος άνθρωπος (Homo Sapiens)» (…) «Αυτή η νεαρή κοπέλα, νομίζω ότι ήταν στα τέλη της 4ης δεκαετίας της στις αρχές της 5ης δεκαετίας της» (…) «Μου λένε ότι δεν υπήρχε γεωργία στο Γιβραλτάρ εκείνη την εποχή. Πιθανότατα ψάρευε για να ζήσει», πρόσθεσε ο κ. Jaen.
Το κρανίο της Καλπείας είχε παραμορφωθεί μετά την ταφή, οπότε η διαδικασία της ανακατασκευής της περιελάμβανε την αναδιαμόρφωση ενός σαρωμένου αντιγράφου του κρανίου και την ολοκλήρωση των χαμένων περιοχών.

Το πρόσωπο μιας γυναίκας 7.500 χρόνων ανασυστάθηκε και αποκαλύπτει... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *