Χειμερινό ηλιοστάσιο 2021 (Βόρειο ημισφαίριο)…


Χειμερινό ηλιοστάσιο 2021 (Βόρειο ημισφαίριο)
To χειμερινό ηλιοστάσιο (winter solstice) είναι η μεγαλύτερη νύχτα του έτους και συμβαίνει στη χειμερινή τροπή του Ήλιου, τότε που το άστρο της μέρας τρέπεται από το Νότιο ημισφαίριο στο Βόρειο.
Την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα Ελλάδος 17:59 (ή 15:59 UTC = Universal Coordinated Time), ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα ξεκινήσει και αστρονομικά ο φετινός χειμώνας.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους/Πρωτοχρονιάς έχουν τις ρίζες τους στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστάσιου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Tη χρονική αυτή περίοδο ανέκαθεν γιορταζόταν και γιορτάζεται το σταδιακό ξαναμεγάλωμα της μέρας (αύξηση του φωτεινού τμήματος του εικοσιτετραώρου) μετά τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους (Bruma), που παραδοσιακά συμβαίνει στις 21/22 Δεκεμβρίου. Ο Ήλιος τότε αρχίζει και πάλι να απλώνει τις ζωογόνες ακτίνες του στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης. Στην αρχαιότητα τότε γιορτάζονταν τα Γενέθλια του Ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Invicti Solis), παράλληλα, όμως, πανηγυρίζονταν και πολλές άλλες γιορτές, όπως τα Μπρουμάλια (Brumalia), τα Λαρεντάλια (Larentalia), τα Σατουρνάλια (Saturnalia) κ.ά. Φυσικά όλες αυτές οι γιορτές στη
θεοκρασία που ακολούθησε τη νέα θρησκεία ενσωματώθηκαν στη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων και στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.
.
Βιβλιογραφία:
Δανέζης Μάνος και Θεοδοσίου Στράτος, Το Σύμπαν που αγάπησα. Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 2012.

Θεοδοσίου Στράτος και Δανέζης Μάνος, «Η Οδύσσεια των ημερολογίων, Β΄ τόμος: Αστρονομία και Παράδοση». Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 1995.

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2021 (Βόρειο ημισφαίριο)... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *