Όλυμπος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό…


Όλυμπος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Πηγή: ISS Gallery

Όλυμπος ! Το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας∙ σύμβολο οικουμενικό∙ εθνικός δρυμός αλλά και παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού. Αφετηρία και στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της γης που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του στις νεφελοσκέπαστες «αγάννιφες» κορφές του Μύτικα (2.917 μ.) και στο Στεφάνι ή θρόνο του Δία (2.909 μ.). Εδώ, φυλαγμένα καλά μέσα σε αξεδιάλυτα νέφη, είχαν τοποθετήσει οι Αρχαίοι Έλληνες τα παλάτια των «ευέξαπτων» θεών τους.

Μεικτά δάση από πεύκα, έλατα, δρυς, οξιές αλλά και σπανιότερα, όπως ίταμοι και ρόμπολα, τροφοδοτούν με νέκταρ και αμβροσία σπάνια φυτά μεσογειακού και αλπικού τύπου, αρπακτικά πουλιά και ζώα του δάσους με «βασιλιά» το αγριόγιδο που συναντάται στις κατακόρυφες βραχοπλαγιές της αλπικής ζώνης.

Ο Όλυμπος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τοπόκλιμα με έντονες κλιματικές αλλαγές σε όλη του την έκταση. Αιφνίδιες θύελλες∙ χιονοκαταιγίδες∙ πυκνές ομίχλες∙ δυνατοί άνεμοι αλλά και ολόλαμπρες λιακάδες όταν ο Δίας έχει τα κέφια του…

Πηγή: ISS Gallery

Όλυμπος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *