«NFT»: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς για το 2021…


«NFT»: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς για το 2021

Το λεξικό της αγγλικής γλώσσας Collins ανέδειξε το «NFT» ως τη λέξη της χρονιάς 2021.

Το NFT είναι η συντομογραφία του «non-fungible token» (μη ανταλλάξιμο διακριτικό), το οποίο το Collins το ορίζει ως «ένα μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό που αποθηκεύεται στο blockchain και το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως ένα έργο τέχνης ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο». Τα NFT είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία παρόμοια με τα κρυπτονομίσματα και χρησιμοποιούν τον ίδιο προγραμματισμό με το Bitcoin και άλλα είδη κρυπτογράφησης. Ωστόσο, η πιο σημαντική διάκριση μεταξύ κρυπτογράφησης και NFT είναι ότι τα NFT είναι “Μη ανταλλάξιμα”, ενώ το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι ανταλλάξιμα. Η δυνατότητα αντικατάστασης σημαίνει ότι κάθε κομμάτι μιας μορφής κρυπτονομίσματος είναι ισοδύναμο με μια άλλη. Λόγω της ίδιας αξίας, τα κρυπτονομίσματα είναι εύκολα και αβίαστα εμπορεύσιμα το ένα για το άλλο. Ένα Bitcoin ισούται με ένα άλλο και είναι επίσης ανταλλάξιμος για άλλον. Ένα μόνο NFT δεν ανταλλάσσεται με άλλο. Είναι “Μη Αντικαταστάσιμα” επειδή είναι μοναδικά στο είδος τους και έχουν άνιση αξία
Τα NFT κατάφεραν να αναζωογονήσουν τη βιομηχανία της τέχνης κατά δισεκατομμύρια τη φετινή χρονιά.
Τον περασμένο Μάρτιο ένα ψηφιακό κολάζ του διάσημου Αμερικανού προγραμματιστή και καλλιτέχνη Μπιπλ πωλήθηκε 69 εκατ. δολάρια. Ενα άρθρο των New York Times για τα NFT, που είχε και το ίδιο μορφή NFT, απέφερε 750.000 δολάρια.
Η ιδιαιτερότητα του NFT ως επένδυσης είναι ότι όποιος το αγοράζει κατέχει κάτι μοναδικό, που όμως πολλές φορές δεν ξέρει και ο ίδιος αν έχει κάποια αξία. Μία άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι η αγορά και η πώληση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται με τους συμβατικούς τρόπους συναλλαγής, αλλά με κρυπτονομίσματα και συνήθως με το ΕΤΗ (Ethereum), που θεωρείται πλέον το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin.

«NFT»: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς για το 2021... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *