Wolf–Rayet. Πρόκειται για άστρα που ανήκουν στην κατηγορία των μεταβλητών αστέρων


Πρόκειται για άστρα που ανήκουν στην κατηγορία των μεταβλητών αστέρων (αστέρες χωρίς σταθερή φωτεινότητα) και είναι από τους θερμότερους, μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστέρες που ξέρουμε. Εκτοξεύουν ύλη στο διάστημα με ταχύτητες που φθάνουν τα 2.500 έως και 3.000 χλμ/δευτ, με την θερμοκρασία στην επιφάνεια να κυμαίνεται από 30.000 έως 50.000 ⁰K, ενώ στον πυρήνα φθάνει τους 100.000.000 ⁰K. Η ατμόσφαιρα τους είναι φτωχή σε υδρογόνο αλλά πλούσια σε ήλιο, άνθρακα και άζωτο. Ξεκινούν τη ζωή τους με μάζα τουλάχιστον 20 φορές εκείνη του Ήλιου, αλλά χάνουν τη μισή από αυτήν σε λιγότερο από 100 χιλιάδες χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν διάρκεια ζωής μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η πιο αποδεκτή υπόθεση για την προέλευσή τους, συνιστά ότι πρόκειται για μαζικά άστρα τα οποία έχασαν την ατμόσφαιρα τους κατά την εξελικτική τους διαδικασία. Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται, είναι να σχηματίζεται ένα νεφέλωμα τύπου Wolf–Rayet γύρω από το άστρο, το οποίο είναι συνήθως σφαιρικό και δημιουργείται όταν ο αστέρας αρχίζει να αποβάλλει υδρογόνο, καθώς εισέρχεται στα τελευταία στάδια της σύντομης ζωής του.
Η ανακάλυψη του πρώτου Wolf–Rayet έγινε από τους Γάλλους αστρονόμους Κάρολος Βολφ (Charls Wolf) και Ζωρζ Ραγιέ (George Rayet) το 1867.
Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν τους τρεις αστέρες (WR 124, WR 31a, HD 50896) τύπου Wolf–Rayet να περικυκλώνονται από τα νεφελώματα τους.

Image Credit (WR 124): Hubble Legacy Archive, NASA, ESA; Processing & License: Judy Schmidt
Image Credit (WR 31a): ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Judy Schmidt
Image Credit (HD 50896): ESA, J. Toala & M. Guerrero (IAA-CSIC), Y.-H. Chu & R. Gruendl (UIUC), S. Arthur (CRyA–UNAM), R. Smith (NOAO/CTIO), S. Snowden (NASA/GSFC) and G. Ramos-Larios (IAM)
Πηγές: astro.planitario.gr, physics4u.gr, el.wikipedia

Wolf–Rayet. Πρόκειται για άστρα που ανήκουν στην κατηγορία των μεταβλητών αστέρων 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *