Η γλάστρα που θυμάται – What the Fact?! #55




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Sefano Mancuso – The Evolutionary Genius of Plants
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τα φυτά ως ακίνητα, παθητικά πλάσματα. Αλλά χάρη σε μια σειρά από ιστορικά και νέα πειράματα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι τα φυτά έχουν δικούς τους τρόπους που “σκέφτονται” και “θυμούνται”

Το What the Fact?! τώρα και σε βιβλίο! Τα 40 αγαπημένα μου επεισόδια κυκλοφορούν σε γραπτή μορφή από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Θα το βρείτε σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία. Online παραγγελίες:

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

27 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Sefano Mancuso – The Evolutionary Genius of Plants
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. Μιχάλη (υποθέτω έτσι σε λένε), με λένε Καλοτίνα Σκώττη είμαι βιολόγος και θα ήθελα την άδειά σου να ανεβάσω το λίνκ αυτού του βίντεο στην e class μου στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, για τους μαθητές της Β' Λυκείου. Έχω δει κι άλλα βίντεο που επίσης με ενδιαφέρουν, όπως αυτό για τους μύκητες και την προέλευση της ζωής. Είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς τρόπους να διδάξεις την επιστήμη σήμερα. kalotinaskotti@gmail.com

  3. Επιστήμη το 1800: Κοπανάνε γλάστρες.

    Εισαγωγικές εξετάσεις νηπίου 2020: Συνοψίστε σε 2 σελίδες την θεωρία της σχετικότητας. Με δικάς σας λόγια.

  4. Επιστήμη το 1800: Κάνω βόλτες με ένα κάρο όλη τη μέρα. Παίρνει Νόμπελ.
    Επιστήμη το 2020: Ένας οξειδωτικός παράγοντας δεν ανταποκρίνεται στην κινητική της αντίδρασης λόγω στερεοχημικής παρεμπόδισης. Θα χρειαστεί να μεταβάλλουμε τη θερμοκρασία, ώστε να μεταθέσουμε την ισορροπία προς την πλευρά αρνητικής ενέργειας Gibbs. Χαρακτηρίστε την παραπάνω πρόταση σωστή ή λανθασμένη, αιτιολογόντας την απάντηση σε κείμενο 500 λέξεων, Έχετε 10 λεπτά, όποιος κοπεί θα μείνει τρεις τάξεις.

  5. Τα φυλλοβόλα ρίχνουν τα φύλλα τους ως απάντηση στην διάρκεια του ήλιου, όχι του κρύου. Παρεπιπτώντος, ωραίο βίντεο!

  6. Ο λόγος που τα φυτά είναι το 80% της μάζας, το κάναμε στη βιολογία. Είναι επειδή σε μια τροφική αλυσίδα περνάει μόνο το 10% της ενέργειας στο παραπάνω σκαλοπάτι. Αυτό σημαίνει ότι μια αγελάδα πρέπει να φάει 10 κιλά γρασίδι για να φτιάξει 1 κιλό σωματικού βάρους ( 1 κιλό μπριζόλας). Και ο άνθρωπος τρώει 1 κιλό τη μέρα, αλλά δεν παίρνει 1 κιλό τη μέρα. Οπότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ τα φυτά θα είναι περισσότερα, αλλιώς τα φυτοφάγα δεν θα έχουν να φάνε. Επίσης τα φυτοφάγα πάντα θα είναι περισσότερα από τα σαρκοφάγα γιατί αλλιώς τα σαρκοφάγα δενθα έχουν να φάνε. ΜΠΟΥΜ το ήξερα ότι κάποτε θα χρησιμοποιούσα τον κανόνα του 10% κάπου στο μέλλον!

  7. Μορφη συνειδησης vs brain. Μπορει με βαση αυτο να μιλαμε για πιθανη συλλογικη συνειδηση perhaps too?

  8. Εύγε!
    Επιτέλους ο λόγος που δεν είμαι αποκλειστικά φυτοφάγους.
    Πραγματικά πιστεύω ότι και τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί σαν όλοι μας.

  9. Αυτό ρε Μάϊκιους, δεν σου δείχνει οτι υπάρχει ένας πάνσοφος σχεδιαστής που έφτιαξε αυτό το φυτό με τρόπο που δεν θα μπορούσε ΜΕ ΤΊΠΟΤΑ να έγηνε στην τύχη?
    (Και όλα τα άλλα πράγματα στην φύση που σε κάνουν να σκέφτεσαι, ΜΑ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ? )

  10. Γεια σας φιλοι μου , θελω να μου πει καποιος Ή εσυ Mikeius ,αν μπορεις αν υπαρχει εκδοση του βιβλιου στα Αγγλικα ή Ιταλικα . Αλλιως να παραγγειλω μονο την Ελληνικη εκδοση. Το ξενογλωσσο το θελω για δωρο.
    Συγνωμη αν εχει απαντηθει ηδη το ερωτημα μου ,δεν νομιζω να κατσω να διαβασω και τα 1000+ σχολια .
    Ειδα οτι δεν αναφερερει κατι κ η σελιδα εχει μονο το Ελληνικο.
    Εχαριστω , απαντηστε μου αν ειναι δυνατον όποτε μπορειτε
    Κωστατινος