Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα πριν και μετά το 1922




Οι μικρασιάτες πρόσφυγες αποτέλεσαν το 1/5 του πληθυσμού της Ελλάδας και η αποκατάστασή τους ήταν ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα.

Η Μαριλένα Κατσίμη μαζί με τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη θα περπατήσουν σε προσφυγικές γειτονιές του Μεσοπολέμου και με τη βοήθεια πολύτιμου αρχειακού υλικού θα προσπαθήσουν να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη τομή αποτέλεσε για την Ελλάδα η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων.

Η καταστροφή της Σμύρνης το 1922 υπήρξε μια εθνική τραγωδία, η οποία όμως πλούτισε την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Ο όρος «πρόσφυγας» από τη Μικρά Ασία έχει στην ελληνική κοινωνία σήμερα ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Σε αυτόν τον περίπατο θα μιλήσουμε για την υποδοχή και τη συμβίωση γηγενών και προσφύγων και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Παρόλο που οι Μικρασιάτες ήταν Έλληνες, ο συνειρμός του όρου «πρόσφυγας» είχε αρνητική χροιά καθ όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μέχρι και τη δεκαετία του ΄50 που αυτό σταδιακά αλλάζει.

Η όσμωση των δύο ομάδων, καθυστέρησε αλλά επέφερε μία νέα κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα και διαμόρφωσε τελικά τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.

Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου, καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
______
Δείτε και άλλα ντοκιμαντέρ από την λίστα:

______
#Ντοκιμαντέρ #Μικρασιάτες #Πρόσφυγες

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι DocFlix – Ελληνικά Ντοκιμαντέρ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *